tips & inspiratie

Winterbescherming voor planten en potten

In de winter moet je sommige planten beschermen tegen de kou. Vooral exotische planten of planten in pot zijn gevoelig voor vorst. Bij aanhoudende strenge vorst ontstaan de meeste problemen, zeker als de plant op een plaats staat waar de wind er langs waait. Het gevoeligste zijn altijd de groeipunten (knoppen, jonge twijgjes) en wortels.

Vocht wordt ijs

Vorst alleen doet veel planten weinig kwaad. Wat voor schade zorgt is vocht in combinatie met vorst. De meeste planten van verre bestemmingen zijn misschien wel kou gewend, maar kennen de kou niet in combinatie met de vochtige Hollandse winter. Hetzelfde geldt voor planten in potten. Als het vocht niet weg kan uit de pot loop je niet alleen kans dat de pot kapot vriest, maar ook de wortels kunnen snel bevriezen en daardoor beschadigen. Zorg dus voor genoeg drainage bij het planten, zodat overtollig vocht weg kan.

Afdekken en inpakken

Planten die bovengronds afsterven kun je afdekken met een laag blad, stro of dennentakken. Maak het een lekker dikke laag en gebruik eventueel een stuk gaas om het afdekmateriaal bij elkaar te houden. In het voorjaar haal je deze vorstbescherming eenvoudig weer weg.
Grote planten pak je alleen in als het echt koud wordt. Bindt takken voorzichtig bij elkaar, wikkel de struik of boom in met vliesdoek (zie foto) en zorg dat er van boven geen water in kan lopen. Bijvoorbeeld met een paraplu als ‘dakje’. zodra het weer warmer wordt moet je het vliesdoek weer verwijderen, zeker bij groenblijvende planten. Dit voorkomt ook de ophoping van vocht.
Potten bescherm je het best door te zorgen voor voldoende drainage bij het inplanten, bijvoorbeeld met hydrokorrels. Door ze los van de grond te zetten zorg je dat water er makkelijker uitloopt. Alsnog erg vochtige aarde in de pot? Til de pot dan op en schuif er potvoetjes, latjes of stenen onder, blokkeer daarbij niet de gaten in de bodem. Door de verhoogde positie kan het vocht makkelijker door de gaten ontsnappen. Het helpt ook om de pot ’s winters te verplaatsen naar een beschutte plek, tegen een muur, in een hoek of onder een afdak. Controleer wel af en toe of de grond niet té droog wordt.

Vliesdoek. Geen noppenfolie!

Gebruik absoluut geen noppenfolie zoals weleens wordt geadviseerd. Doordat plasticfolie niet ademt ontstaat er condens aan de binnenkant dat bevriest (het wordt ijs) waardoor de plant of pot in zijn winterjas alsnog kapot kan vriezen.
Vliesdoek is een fleecemateriaal dat ademend en isolerend werkt. Iedere laag beschermt tegen een paar graden temperatuurdaling, voor meer bescherming kun je meerdere lagen over elkaar wikkelen/leggen. Bindt er een touwtje omheen of leg er wat stenen op om het doek op zijn plaats te houden. Vliesdoek is verkrijgbaar in elke gewenste lengte en UV-bestendig waardoor het jarenlang meegaat.