tips & inspiratie

(Winter)groen geraamte, de basis van je tuin

Een goed ontwerp voor je tuin houdt rekening met verschillende dingen. Eén daarvan is het gebruik van zowel bladverliezende en wintergroene planten. Bladverliezende planten kunnen heel interessant zijn vanwege de uitbundige bloei, mooie herfstkleur of een prachtig wintersilhouet. Toch ziet een tuin er in de winter erg kaal uit zonder groen.

Groen geraamte

Door gebruik te maken van groenblijvende planten zorg je dat de tuin ook in de winter aantrekkelijke punten heeft. Groene elementen zoals hagen, bollen en struiken geven jaarrond een stevige basis voor de vormen in je ontwerp. Met groene blikvangers zoals bomen en solitaire heesters maak je de tuin intiemer en krijgt deze een warmere uitstraling. En hoewel we spreken over een groen geraamte, zijn er veel meer tinten en kleuren mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld eens de verscheidenheid aan kleuren op de foto hierboven; alle zijn groenblijvende planten.

Aan de slag

Als de bladeren vallen en vaste planten afsterven zie je steeds beter hoe je tuin er in de winter bij staat. Heb je kale plekken of missen de groene planten nog dan is dit een goede tijd om te planten. Veel wintergroene planten zijn leverbaar uit de vollegrond, hierdoor krijg je meer plant voor je geld en je geniet de eerste winter direct van het resultaat. Ben je er nog niet helemaal uit? Maak in ieder geval dan aantekeningen zodat je in de lente of zomer, wanneer het lastiger te zien is, nog weet op welke plekken je ook alweer iets miste.