tips & inspiratie

Blauwe regen snoeien

De blauwe regen (Wisteria) heeft een flinke groeikracht. Om de plant in toom te houden moet in de meeste tuinen regelmatig gesnoeid worden.

Januari/Februari

In de winter vindt de belangrijkste snoei plaats. Zo zorg je ervoor dat je de bloemen goed ziet en dat er niet teveel blad groeit. Haal lange uitlopers weg en knip alle zijtakken terug op 2 of 3 knopen (10-20 cm). Dit lijkt heel ingrijpend, maar door het consequent vol te houden krijg je veel meer bloemen te zien die niet verstopt zitten tussen het blad. Knip ook alle scheuten weg die uit de grond komen, er is een grote kans dat daaraan geen of minder mooie bloemen komen (tenzij je een gezaaide blauwe regen hebt). Veel blauwe regen struiken worden namelijk geënt op een wild wortelstelsel. Het onderste deel geeft dan de groeikracht, de bovenkant de mooie bloemen.

Juli/Augustus

Na de bloei stopt de Wisteria alle energie in nieuwe scheuten. Soms kunnen deze wel meters lang worden binnen enkele maanden. In de zomer kun je deze uitschieters terug knippen op 5 of 6 bladeren (in de winter kort je deze dan weer een stukje verder in). Hierdoor houdt je niet alleen de plant binnen de perken, maar krijgt het bloemhout eronder meer licht en lucht. Goed voor het vormen van knoppen voor het volgende jaar!

Bloemknop of bladknop

In de winter is het verschil tussen een bloemknop en een knop die alleen bladeren/scheuten gaat vormen vaak goed te zien. De bloemknoppen zijn dik en rond, terwijl de bladknoppen afgeplat en langwerpig zijn. De dikke, ronde knoppen laten we natuurlijk zoveel mogelijk zitten!

Leiden en verjongen

Zoals met veel planten die we leiden wil je voor je blauwe regen een mooi gestel opbouwen van een aantal dikke takken met zijtakken waarop het bloemhout groeit. Dit kan heel goed door de Wisteria de eerste jaren te leiden en consequent te snoeien. Alles wat niet bij het gestel past knip je weg.
Heb je een verwilderde struik dan kun je die prima verjongen. Door de grote groeikracht zal een blauwe regen in vrijwel alle gevallen weer uitlopen. Toch is het verstandig om niet plotseling rigoureus te gaan snoeien. De plant heeft dan de neiging om ook weer heel veel takken en blad te produceren. Je krijgt daardoor weinig bloemen de eerste jaren en bent ook daarna nog enkele jaren bezig om de wirwar aan scheuten in goede banen te leiden. Door verjongingssnoei geleidelijk te doen en het uit te spreiden over een aantal jaren krijg je ook (misschien nog wel een mooier) resultaat en kun je ieder jaar blijven genieten van de mooie bloemtrossen.