tips & inspiratie

Gereedschap controleren

Als er ’s winters in de tuin weinig gebeurd is het een goede tijd om je tuingereedschap klaar te maken voor het voorjaar. Loop alles een keer na met een goede schoonmaakbeurt. Smeer bewegende delen en controleer of je spade, schoffel, zagen en scharen nog scherp zijn. Met scherp gereedschap werk je veel plezieriger en sneller. Ook krijg je bij snoeien en verplanten mooie gladde wonden, die genezen sneller en ziektes krijgen minder kans.

Zelfslijpend

Er zijn verschillende soorten snoeischaren en heggenscharen die zelfslijpend zijn. Heb je een snoeischaar waarbij de snijvlakken over elkaar lopen? Dat is een goede indicatie dat het waarschijnlijk een zelfslijpende schaar is. Deze moet je zelf juist niet slijpen, daarmee wordt het snijvlak vaak minder effectief. Bij de meer professionele snoeischaren kun je vaak het mes vervangen als het uiteindelijk versleten is of er hapjes uit zijn.

Ontbramen, dan slijpen

Spades, schoffels en kantenstekers kun je het makkelijkst zelf slijpen. De ingewikkeldere klusjes zoals snoeischaren, (elektrische) heggenscharen en zagen kun je beter eerst afkijken bij een vakman, of gewoon uitbesteden. Voor het slijpen haal je eerst eventueel aanwezige braampjes weg met een metaalvijl. Zet daarna de steel stevig vast, bijvoorbeeld in een bankschroef. Vervolgens kun je ouder gereedschap met dezelfde metaalvijl slijpen. Nieuwer gereedschap wordt vaak van harder metaal gemaakt, daardoor gaat het langer mee. Het slijpen is dan ook iets bewerkelijker en vraagt vaak om een slijpsteen.