tips & inspiratie

Cauliflorie: een bloeiende stam

We zijn gewend dat een boom of struik twijgjes maakt waaraan de bloemen groeien. Soms verschijnen de bloemen in hetzelfde jaar dat de takken gegroeid zijn, soms pas een jaar later. Maar wist je dat er ook een aantal soorten houtige planten zijn die een hele speciale bloeiwijze hebben? Bij deze struiken of bomen verschijnen de bloemen niet aan twijgen, maar direct op de stam en takken.

Wat is cauliflorie, en waar is het goed voor?
Het verschijnsel waarbij bloemen direct op de stam en takken groeien heet cauliflorie. Letterlijk vertaald uit het latijn: stam (caulis) + bloem (florie).
Door cauliflorie wordt het voor een boom mogelijk om grote vruchten te dragen die anders voor jonge takken te zwaar zouden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de jackfruit, waarvan de vruchten wel 40 kg kunnen worden!
Door cauliflorie kan er nog iets bijzonders gebeuren, namelijk de bestuiving van planten door vleermuizen. De vleermuizen hebben dankzij de cauliflorie namelijk stevig direct houvast aan de stam of tak. Hierdoor kunnen ze makkelijker bij de bloem komen.

Vooral een tropisch verschijnsel
Cauliflorie zien we voornamelijk bij struiken en bomen in de tropen. Bekende voorbeelden zijn papaya en cacao, maar ook tropische vijgensoorten en minstens nog tientallen andere soorten planten bloeien op het stamhout.
In onze streken is cauliflorie vrij zeldzaam. Bomen en struiken van het geslacht Cercis zijn de meest voorkomende stambloeiers. Door de rijke bloei van de verschillende Cercis soorten vallen deze in het voorjaar altijd erg op, wat versterkt wordt doordat de bloei veelal plaatsvindt voordat het blad uitloopt. Cercis siliquastrum (Judasboom) -de soort op de foto- krijgt na de bloei mooie peulen die net als de bloemen aan de stam en takken hangen. De peulen verkleuren naar kaneelbruin en hangen regelmatig nog aan de boom als de nieuwe bloemen zich het volgende jaar aandienen, en dienen zo het hele jaar ter versiering van je tuin.