tips & inspiratie

Natuurlijke bestrijders

Wanneer je planten of gazon aangetast worden door groei-verstorende plaaginsecten wil je deze graag een halt toeroepen. In het verleden was bestrijding met chemische middelen vaak de enige mogelijkheid of effectief af te rekenen met de insecten die schade aanrichten. Met de toenemende aandacht voor het milieu wordt steeds meer onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor natuurlijke bestrijding, en tegenwoordig zijn natuurlijke bestrijders heel goed te kweken en in te zetten voor diverse aantastingen.

Wat zijn natuurlijke bestrijders?
Natuurlijke bestrijders zijn levende ‘diertjes’ die de natuurlijke vijand zijn van het plaaginsect dat je wilt bestrijden. Door veel van deze natuurlijke vijanden tegelijkertijd te introduceren kunnen zij samen in korte tijd heel veel plaaginsecten opruimen. Zit hun taak erop, of komt er minder voedsel beschikbaar, dan zullen ze zich vanzelf verder verspreiden.

Luizen, kevers, engerlingen, naaktslakken
Voorbeelden van natuurlijke bestrijders zijn de larven van lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Deze kunnen worden ingezet tegen bladluizen. Ook engerlingen, emelten en taxuskever larven die vreten aan de wortels van gras en planten kunnen bestreden worden met nematoden. Dit zijn hele kleine wormpjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Door tientallen miljoenen nematoden (opgelost in water) over de tuin te gieten worden de schadelijke larven onder de grond snel opgeruimd. Nematoden zijn ook verkrijgbaar om in te zetten tegen naaktslakken.

Hoe werkt het?
Het is belangrijk om te weten met welke plaag je te maken hebt, omdat daar een specifieke natuurlijke bestrijder bij hoort. Zoek de plaaginsecten op en neem ze mee naar ons als je zelf niet weet om welk dier/larve het gaat. Probeer vooral larven niet met je blote handen aan te raken, dat kan ze aantasten waardoor het lastig te zien is om welke soort het exact gaat.
De natuurlijke bestrijders worden besteld en na enige tijd geleverd. Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar, nematoden bijvoorbeeld kunnen pas gebruikt worden als de grond warm genoeg is. De bestrijders worden geleverd met duidelijke gebruiksaanwijzing. De meeste larven zet je uit op de aangetaste planten, nematoden los je op in schoon water en giet je eenvoudigweg over het gras of de grond.

Kosten
De kosten van natuurlijke bestrijders zijn afhankelijk van de soort en oppervlakte die je moet behandelen. Voor een standaard tuin varieert dit meestal tussen de € 15,- tot € 50,-. Natuurlijke bestrijders zijn daarmee qua prijs niet heel veel duurder dan traditionele middelen, maar wel milieuvriendelijk en onschadelijk voor kinderen en huisdieren.

Voor vragen, bestellingen en advies over natuurlijke bestrijders kun je altijd langskomen of contact met ons opnemen via telefoon, mail of Facebook.