tips & inspiratie

Voorkom schimmelziekten in rozen

Rozen kunnen in de zomer last krijgen van bruinzwarte vlekken in het blad waarna de aangetaste bladeren geel worden en afvallen. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die binnen in het blad groeit: sterroetdauw. Zodra de vlekken in het blad verschijnen kun je de aantasting niet meer genezen, maar je kunt wel maatregelen nemen om te zorgen dat je rozen tijdens hun groei minder last hebben van sterroetdauw. Doe je dit ieder jaar dan krijgt de schimmel steeds minder kans om in jouw rozen te overleven.

In het voorjaar
Verwijder al het dode blad dat onder je rozen ligt.
Knip aangetaste bladeren weg als je deze ziet.
Bespuit de roos preventief met een anti-schimmel middel; Rosacur of middelen op basis van zwavel zijn heel geschikt.

Zomer
Ruim afgevallen blad op, knip aangetaste bladeren weg.
Herhaal de bespuiting.

Najaar
Haal al het blad weg zodra dit valt. De schimmelsporen kunnen anders overwinteren op het dode blad.

Andere schimmels
Deze tip werkt ook om aantasting door roest (gelige puntjes in het blad) en meeldauw (wit/grijs schimmelpluis op de onder- of bovenkant van het blad) in je rozen te verminderen en voorkomen. Zwavel is effectief tegen alle schimmels en Rosacur werkt ook tegen al deze ziekteverwekkers.