tips & inspiratie

Geef bladluis geen luizenleven

Als de zomer begint duiken luizen plotseling op, ze verspreiden zich dan razendsnel. In het voorjaar komen jonge luizen uit eitjes die in de herfst gelegd zijn. De luizen die in de lente en zomer worden geboren zijn allemaal vrouwtjes. Al deze vrouwtjes klonen zichzelf en leggen geen eitjes maar zijn levendbarend. Binnen een week is het jonge vrouwtje groot genoeg om zelf weer klonen op de wereld te zetten. Binnen korte tijd vindt er zo een explosie van de luizenpopulatie plaats. Na enige tijd worden ook vrouwtjes geboren met vleugels die op zoek gaan naar een nieuwe plant om op te leven. Ook de wind kan luizen naar een nieuwe plek brengen. Op deze manier verspreiden ze zich door de hele tuin. In het najaar worden in de luizenfamilie weer mannetjes en vrouwtjes geboren die gaan paren. De vrouwtjes leggen daarna eitjes en op die manier overleeft een nieuwe generatie de winter.

Overlast

Er zijn ruim 4.000 soorten luizen wereldwijd en eigenlijk hebben we van geen enkele soort direct last. De overlast van luizen komt meestal doordat er grote populaties ontstaan. Elke luis zuigt plantensap op en als er veel bij elkaar zitten kan er schade ontstaan aan de plant. Bladeren gaan krullen, jonge uitlopers raken misvormd of bloemknoppen komen niet open. Vaak is het van afstand al te zien aan de plant die fletser van kleur wordt en minder groeikracht laat zien. Ook kunnen luizen honingdauw afscheiden, een zoete plakkerige afscheiding die vooral op auto’s en tuinmeubels vervelend is. De honingdauw zelf is niet schadelijk maar er groeit al snel een zwarte schimmel op waardoor lelijke vlekken ontstaan. Ook zijn mieren dol op honingdauw en daarom zijn ze vaak te vinden op plekken waar veel luizen zitten.

Gevecht

Gelukkig zijn een paar luizen geen enkel probleem en helpt de natuur om de populatie onder controle te houden. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn dol op luizen en eten ongelofelijke hoeveelheden bladluizen, zeker als ze in de groei zijn. Mieren zijn daar niet van gediend, want die willen graag de honingdauw opsnoepen. Daarom zullen de mieren de luizen beschermen en proberen ze uit alle macht alles en iedereen weg te jagen die het op luizen voorzien heeft, zeker lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

Tips tegen luis:

  1. Maak je tuin lieveheersbeestjes vriendelijk. Denk aan een insectenhotel, of stapel een aantal planken losjes op elkaar op een droog plekje.
  2. Knip uitlopers en bladeren af waar massa’s luizen op zitten. Gooi ze weg ingepakt in een stuk krantenpapier.
  3. Let op mieren; als deze druk een plant op en af lopen is de kans groot dat er luizen op zitten.
  4. Kijk aan de onderkant van bladeren en op jonge uitlopers, daar zitten luizen het liefst.
  5. Gebruik een scheut afwasmiddel met water in een plantenspuit als bestrijding (spuit niet in de volle zon!).
  6. Bij een sterke aantasting kun je een anti-luizenmiddel gebruiken, volg altijd de gebruiksaanwijzing.
  7. Heeft de plant er geen last van? Laat ze dan gewoon zitten. Bijvoorbeeld in een beukenhaag. Dat helpt lieveheersbeestjes overleven.