tips & inspiratie

Cornus mas (gele kornoelje)

De Cornus mas, of gele kornoelje, is een sterke struik die kleur en dierenleven in je tuin brengt. Deze struik bloeit in februari-maart met gele bloemetje op het kale hout en geeft je tuin een echt voorjaarsgevoel. Na de bloei verschijnen de groene bladeren van 5-8 cm. De (uitgebloeide) bloemetjes blijven nog een tijdje aan de plant zitten en maken dan plaats voor de besjes. Deze worden in de nazomer rijp en zijn dan opvallend donkerrood. De bessen zijn eetbaar en worden o.a. verwerkt tot jam, saus, diverse alcoholische dranken of gedroogd gegeten. Ze hebben een wat zurige smaak die doet denken aan cranberries en een hoog vitamine C gehalte. Ook vogels zijn er dol op.

In de herfst heeft de kornoelje een leuke verkleuring die afhankelijk van de standplaats geel, oranjerood of zelfs paarsachtig kan zijn. De fijne afschilferende bast geeft ook in de winter een mooi beeld en wordt al snel weer opgevolgd door de bloei.

Cornus mas kan als struik vrij fors worden (4-5 meter), maar kan ook heel goed tegen (vorm)snoei. Als haag, blok, bol of kegel komt de struik ook goed tot zijn recht. Op stam gesnoeid als kleine boom is de gele kornoelje heel geschikt voor wat kleinere tuinen en het aantrekken van vogels is verzekerd met deze boom in je tuin. De groei is vrij langzaam, zeker als de struik/boom groter wordt.
Naast de groenbladige Cornus mas is er ook een variëteit met goudgeel gekleurd blad, de Cornus mas ‘Aurea’, die vooral als boom verkrijgbaar is. De rode bessen steken hierbij mooi af tegen het gele blad. Ook geeft deze soort doorgaans veel bessen, een goede keus voor vogels en hobbykoks.

Cornus mas is ongevoelig voor ziekten en plagen. Deze soort kan op een zonnige plek of in de halfschaduw geplaatst worden en doet het op vrijwel iedere grondsoort, met een voorkeur voor kalkrijke bodems. Een makkelijke struik die iedere tuin zal opfleuren!