tips & inspiratie

Slim water geven tijdens de vakantie

Vakantietijd, heerlijk er even tussenuit! Maar terwijl jij lekker aan het strand ligt te genieten van de zon en een drankje hebben jouw planten op het terras en in huis ook water nodig, zeker als het zonnetje schijnt. Vaak biedt een aardige buur of familielid uitkomst, maar wat als die een paar dagen niet kunnen? Of als je erg veel groen hebt staan?

Er zijn een aantal slimmigheidjes waarmee je ervoor zorgt dat je het handmatig watergeven een tijdje kunt uitstellen. Je plantenoppas hoeft dan niet dagelijks langs te komen. Ook handig voor jezelf om bepaalde planten extra water te geven als het erg warm is terwijl je zelf op een terras zit of een dagje weg bent.

Maak water geven makkelijker:
– Gebruik een kant en klaar waterreservoir; vullen met water, in de potgrond steken en het water komt langzaam vrij. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar; van plastic, glas en al dan niet met een poreus aardewerk steker of kraantje. Probeer vooral even uit na hoeveel dagen het reservoir leeg is en of er genoeg water uit komt voor je planten.
– Voor op het terras, maak met een boortje of spijker enkele kleine gaatjes in de bodem van een PET-fles. Vullen met water, dop er stevig op en op de aarde zetten. Het water zal er langzaam uit druppelen. Probeer je zelfgemaakte systeem de dagen/weken voor je vakantie wel even uit zodat het water niet te snel of te langzaam vrijkomt.
– Zet je planten bij elkaar (het liefst op een wat schaduwrijke plek, dan hebben ze minder water nodig) en plaats een grote emmer/kuip met water in het midden. Neem dikke katoenen draden of lonten en laat die een uur volzuigen met water. Stop de lonten vervolgens een flink stuk in de aarde en steek het andere einde in het water (met evt. een steen erop zodat het blijft liggen). De potgrond zal via de lont langzaam water uit de bak trekken en alleen deze centrale bak hoeft bijgevuld te worden als je lang weg bent. Praktisch puntje als je hiermee gaat doe-het-zelven: zorg dat de lont in de pot altijd lager zit dan in de bak water. Anders stopt je systeempje ermee en verdrogen je planten alsnog, terwijl er wel water in de kuip zit. Je kan bijvoorbeeld de emmer op een paar stenen of een krukje zetten.
– Door potten op een schotel te zetten kun je ook meer water in één keer geven. Handig als het erg warm is, of om je planten op voorhand een kleine reserve te geven zodat ze een dagje zonder jou prima doorkomen. Dit werkt natuurlijk niet voor dichte potten, maar prima voor poreuze potten (zoals terracotta) en buitenpotten met gaten in de bodem. Schotels zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar, in aardewerk en plastic en in meerdere kleuren. Laat planten echter niet permanent in een laag water staan; hierdoor kunnen wortels gaan rotten.