tips & inspiratie

Waarom en hoe je eenjarige zomerbloeiers plukt

Planten bloeien om zich voort te planten. Wij zijn de gelukkigen die van de bloemen kunnen genieten en er fantastische combinaties mee maken in de tuin. De plant zelf wil echter vooral zaden produceren. Zodra de bloem bestoven is gaat de plant zijn energie richten op de zaden en dat kan ervoor zorgen dat de groei en bloei worden geremd.

Om je eenjarige zomerbloeiers volop te laten bloeien kun je daarom het best de uitgebloeide bloemen verwijderen. Het kost wel wat tijd, maar het is een eenvoudig klusje. Doe regelmatig een stukje, dan valt het werk mee en wordt je beloond met uitbundig bloeiende potten vol zomerpracht!

Waarom je eenjarigen plukt:

– Je potten en planten zien er stukken beter uit zonder al die verdorde bloemen.
– Je hebt langer bloemen en kunt zelfs plannen wanneer je plant volop bloeit; knip je vlak voor je vakantie de uitgebloeide en geheel open bloemen weg dan staat de plant vol in bloei en zijn er weinig dorre bloemen als je terugkomt (tip!).
– Voorkom vlekken op de bladeren van onder andere petunia’s, vlijtige liesjes en geraniums. Verlepte bloemen kunnen vastplakken aan het blad en voor lelijke bruine plekken zorgen.
– Verwijder vruchtbeginsels voordat er zaad wordt gevormd, zo heeft je plant meer energie om in nieuwe bloemen te steken.

Tips voor het plukken:

– Verwijder niet alleen de bloem, maar vooral ook het vruchtbeginsel dat direct onder de bloem zit. Bij veel planten staat dit op een steeltje. Breek of knip het steeltje weg en je bent klaar.
– Bij veel soorten eenjarige zomerbloeiers kun je snel en makkelijk de bloemen uitbreken door ze tussen duim en wijsvinger te pakken en voorzichtig te buigen. Bijvoorbeeld bij geraniums. Bij andere soorten kun je het steeltje doormidden knijpen met je nagels of knippen met een schaartje, zoals bij petunia’s.
– Maak je handen vochtig, dan plakken de bloemen veel minder. Je kunt zo veel sneller en gemakkelijker werken.

Eenjarigen zonder te plukken

Er zijn ook eenjarige zomerbloeiers die ‘zelfschonend’ zijn. Deze soorten zijn zo gekweekt dat de uitgebloeide bloemen eraf vallen en weinig of geen zaad wordt gevormd. Aan deze planten hoef je weinig te doen, hooguit zachtjes schudden zodat de verdorde bloemetjes eruit vallen. Natuurlijk geef je ze wel water en voeding zoals alle zomerbloeiers! Voorbeelden van zelfschonende eenjarigen zijn bacopa, scaevola lobelia en diascia.