tips & inspiratie

5 oersterke planten met een mediterraan tintje

Een mediterrane tuin, na een heerlijke vakantie met zomeravonden op een pleintje in Zuid-Europa willen we dat allemaal wel. Helaas doen niet al die mooie planten het ook goed in ons klimaat of vragen ze veel extra verzorging in de winter.

Wie een beetje creatief is kan ook met oersterke ‘Hollandse’ planten een mediterraan tintje aan de tuin geven. Hier zijn 5 voorbeelden:

 • Boswilg (Salix caprea) of wilgbladige sierpeer (Pyrus salicifolia ‘Pendula’, foto onderstaand) zijn kleiner blijvende boompjes waarvan het blad langwerpig en zilverachtig behaard is. Op de achtergrond in de border lijkt het blad wel op dat van een olijf en het zilverachtige combineert mooi met andere groentinten en felgekleurde bloemen. Beide soorten zijn goed te snoeien en zeker de boswilg is erg geschikt om te knotten.
 •  

   

 • Yucca’s passen goed in een mediterrane border of tuin, zeker als ze de ruimte krijgen om uit te groeien tot een mooie groep die jaarlijks bloeit. Yucca gloriosa vormt een stam en wordt tot 2 meter hoog, Yucca filamentosa groeit niet omhoog met een stam en blijft daardoor lager, tot 75 cm. Yucca’s zijn er met blauwgrijs blad en verschillende bontkleuren, waarvan we hier speciaal de goudgestreepte willen noemen.
 •  

 • Pijnboom (Pinus) is er in vele soorten, van dwergrassen die laag of heel laag blijven tot soorten die uitgroeien tot een grote boom. De lange blauwgroene naalden gaan goed samen met de blauwpaarse tinten van lavendel. Plaats een wat forsere struik tussen de overige beplanting, te klein doet afbreuk aan het effect van de grote naalden. Een boomvorm (evt. met snoei wat kleiner te houden) is natuurlijk ook een goede optie.
 •  

 • De daglelie (Hemerocallis) is er in veel verschillende kleuren, bij de oranje en roodgekleurde rassen zitten prachtige exemplaren die erg on-Hollands aandoen. De bloemen verschijnen bij deze vaste plant boven het grasachtige blad in de zomer. Ieder bloem bloeit kort, maar de plant maakt er veel en elke bloem weet zonder enige twijfel de aandacht te trekken.
 •  

 • Tamarisk (Tamarix tetrandra, foto onderstaand, en Tamarix ramosissima) is een sierheester die kan uitgroeien tot klein boompje (max. 4 m). Snoei wordt goed verdragen. Het blad van tamarisk is miniscuul en staat bij elkaar op steeltjes, waardoor het lijkt alsof de struik fijne naalden heeft. Van een afstandje lijken de takken wel op veren. De bloempluimen zijn roze en bestaan uit enorm veel kleine bloemetjes, ze maken van de tamarisk een roze wolk. Tamarix tetrandra bloeit in het late voorjaar, Tamarix ramosissima later in de zomer.
 •