tips & inspiratie

BIJzondere struiken en bomen voor bijen

De bij heeft het niet makkelijk de laatste jaren, maar het tij lijkt langzaam te keren. Regelmatig staat er een stuk over de bij in de krant en er komt gelukkig steeds meer aandacht voor schuilgelegenheden zoals insectenhotels en insectenvriendelijke planten. Toch blijft het voor bijen lastig om voedsel te vinden in de nazomer; simpelweg omdat dan veel voedselplanten zijn uitgebloeid. Gelukkig kunnen we de bijen daarmee helpen. Er zijn een aantal bomen en struiken die niet alleen goed zijn voor bijen, maar ook heel erg de moeite waard zijn vanwege hun bloei en vruchten.

Heptacodium (zevenzonenboom)
De zevenzonenboom, Heptacodium miconioides trekt tijdens de bloei in september/oktober veel insecten aan. Het is een van de weinige soorten die in deze periode voedsel biedt. De witte bloemen staan in losse schermen en zijn goed zichtbaar boven het blad. Deze soort is afkomstig uit China en wordt ‘nog maar’ sinds de jaren ’80 gekweekt. De maximale hoogte van Heptacodium is rond de 5 meter en er kan zowel een kleine boom als meerstammige struik van worden gevormd. Na de bloei verkleuren de bloemschermen opvallend donkerrood en in de herfst verkleurt de boom afhankelijk van de standplaats en het weer tussen geel en paars. De schors is het hele jaar rond erg decoratief; ze bladdert af in lange stroken met een geelbruine kleur.

Tetradium (bijenboom)
Tetradium daniellii wordt heel toepasselijk bijenboom genoemd in het Nederlands. Deze grote struik of kleine boom zit tijdens de bloei werkelijk propvol bijen en insecten die afkomen op de grote hoeveelheid nectar van deze boom. Volgens imkers levert Tetradium ook eersteklas honing op. In ons land blijven ze een stuk kleiner dan in het wild in China. Het maximum hier is ongeveer 7-8 meter voor de Tetradium danielii. De varieteit Hupehensis is vrijwel gelijk aan de soort alleen in alles iets groter, de maximale hoogte is 10 meter. Tetradium is een opvallende maar vrij onbekende verschijning. In juli verschijnen witte bloemetjes in brede pluimen die tot in augustus doorbloeien. Mooie roodpaarse vruchten die de boom nogmaals in vuur en vlam zetten verschijnen na de bloei. De herfstkleur is meestal geel.

Koelreuteria (blazenboom)
De Koelreuteria is een andere bijvriendelijke boom. De maximale hoogte van deze soort is 6-7 meter. Door het lange, geveerde blad heeft Koelreuteria een vrij lichte kroon. Meestal wordt de blazenboom geplant als meerstammige struik, maar een boomvorm met een enkele stam is ook goed mogelijk. Een zonnige plek met wat armere grond is perfect voor deze struik. In juli-augustus verschijnen grote pluimen van wel 30 cm met gele bloemetjes. Deze worden gevolgd door opvallende lampionvormige vruchten die bronskleurig worden. Het blad loopt bronskleurig uit in het voorjaar, wordt vervolgens groen en verkleurt naar felgeel tot oranje in het najaar.