tips & inspiratie

Vitex agnus-castus (monnikenpeper)

Monnikenpeper heeft in het latijn een chique samengestelde naam; Vitex agnus-castus, toch is divagedrag deze sterke plant vreemd. De struik heeft een vrij opvallend uiterlijk door de combinatie van omhoog groeiende tijgen en lang smal blad. Dankzij het smalle blad heeft deze heester ook een losse en lichtdoorlatende uitstraling. Combineren met andere planten is hierdoor erg makkelijk, bijna alles staat goed naast een monnikenpeper.

De bloemen van Vitex agnus-castus doen volgens sommigen denken aan die van een vlinderstruik. De bloemen van de monnikenpeper zijn echter slanker en ruiken veel duidelijker, wel zijn ze ook populair bij vlinders en insecten. Ook het blad heeft bij aanraking een aangename geur. De soort Vitex agnus-castus zelf bloeit violetblauw en er is ook een witbloeiende variëteit (Vitex agnus-castus ‘Albus’). De bloei vindt plaats in de periode augustus-oktober met vele kleine lipbloemetjes. De bloemetjes staan bolsgewijs bij elkaar op langwerpige bloemstengels.

Deze struik wordt rond de 2 meter hoog op een beschutte plek in goed drainerende grond. Ook geschikt voor drogere plaatsen. Vitex staat graag op een warm plekje uit de wind en stelt verder niet veel eisen aan de grond. Bij strengere vorst kunnen de toppen van de monnikenpeper een stuk invriezen. De struik heeft hier weinig last van en loopt in het voorjaar vrijwel altijd gewoon weer uit. Snoeien kan in het voorjaar door de takken in te korten maar hoeft niet. Ziekten en plagen zijn bij deze struik weinig voorkomend.