tips & inspiratie

Aparte hagen, aan deze 6 soorten had je nog niet gedacht

Een heg van beuken, taxus of laurier kennen we allemaal wel. Wil je eens wat anders als afscheiding in of om je tuin? Deze soorten zijn ook heel geschikt om als haag te snoeien en geven een heel andere uitstraling!

Forsythia
Bloeiend hout oftewel Forsythia is een struik die in het vroege voorjaar bloeit voordat de bladeren verschijnen. Je heg is dan knalgeel en wordt ’s zomers mooi groen en dicht. Sterk, snelgroeiend en heel geschikt om een saaie plek in het voorjaar een enorme boost te geven.

Larix
Larix soorten zijn ‘bladverliezende’ coniferen met een snelle groei. In de zomer zijn ze mooi (blauw-)groen met fijne naalden en in de herfst krijgen ze een felgele herfstkleur. De Europese larix (Larix decidua) met lichtgroene naalden en Japanse larix (Larix kaempferi) met blauw- tot donkergroene naalden zijn het meest geschikt voor een heg.

Pyracantha
De vuurdoorn is vooral bekend als ‘klimplant’ die tegen muren aangroeit. In het najaar verschijnen volop bessen aan het tweejarige hout. De felgekleurde bessen zijn geel, oranje of rood afhankelijk van het ras. De struik heeft vrij stevige takken en groeit snel. Hierdoor is vuurdoorn zeer geschikt om tegen een hekwerk of schutting te leiden. Met een beetje geduld kan ook een stevige vrijstaande heg gesnoeid worden. De vuurdoorn is wintergroen en ook nog eens heel geliefd bij vogels en insecten. Pyracantha heeft wel scherpe doorns en is daardoor minder geschikt voor gebruik in de buurt van jonge kinderen.

Cornus
Kornoelje is een struik die bekend staat om de mooi gekleurde takken in de winter. Cornus alba ‘Sibirica’ met rode takken en Cornus sericea ‘Flaviramea’ met geelgroene takken zijn ook geschikt als (losse) heg. ’s Winters verliest de kornoelje haar blad zodat de takken goed zichtbaar zijn. Oudere takken verliezen hun kleur, maar door regelmatige snoei zal er volop jong gekleurd hout in een haag aanwezig zijn. Ook kan deze prima verjongd worden door ieder jaar enkele takken/struiken fors terug te snoeien.

Liquidambar
De amberboom heeft een prachtige herfstkleur en is daardoor heel populair als boom en leiboom. Een (forse) heg van Liquidambar kan ook, want de soort kan prima tegen snoei. De groei is snel en een mooie herfstkleur gegarandeerd. ’s Winters verliest de amberboom haar blad, maar de oudere takken krijgen mooie kurklijsten en zijn daardoor juist in de winterperiode decoratief.

Tilia
Bij lindes denken we vooral aan leibomen, maar de Tilia leent zich ook prima voor een heg. Wel de grotere exemplaren (180 cm of hoger), want lindes kunnen flink groeien. ’s Zomers is de heg mooi dicht en groen en in de winter zijn de jonge twijgen vaak opvallend roodgekleurd. Ook zijn er soorten met opvallend gekleurde takken. Lindes zijn geliefd bij bladluis, maar er zijn soorten die daar weinig of geen last van hebben zoals de zilverlinde (Tilia tomentosa). Kies daarom voor deze soort als je lindeheg dicht bij een pad, terras of parkeerplaats komt te staan, dat voorkomt overlast.