tips & inspiratie

Kleurrijke kardinaalsmuts

In het najaar zorgen verschillende soorten kardinaalsmuts voor een kleurrijk spektakel in de tuin. Kardinaalsmutsen danken hun naam aan de vorm van de vruchtjes die bijna alle struiken in deze familie dragen. Als de vruchtjes rijp worden springen ze open. Het lijkt dan net of de zaden een bordeauxrode hoed dragen. De zaden zelf zitten in een feloranje vlies en vallen bijzonder goed op. Euonymus-soorten zijn sterke struiken die weinig problemen kennen. In het late voorjaar zijn er soms rupsen die zich tegoed willen doen aan de bladeren en bloemknoppen. Deze rupsen zijn vaak goed herkenbaar aan opvallend spinsel. Haal je hun nesten echter op tijd weg dan is een spektakel met honderden vruchten verzekerd in de herfst.

Euonymus alatus

 

Euonymus alatus

 

De Euonymus alatus is een middelgroot struikje dat meestal 150-175 cm. hoog en breed wordt. Deze soort valt op door de felgekleurde vruchtjes en de vuurrode herfstverkleuring van het blad. De takken zijn bezet met brede kurklijsten, waardoor Euonymus alatus ook een bijzondere uitstraling heeft in de wintertuin. In mei verschijnen de geelgroene bloemetjes, deze zijn niet heel opvallend. Op een plek met voldoende ruimte kan deze soort opgesnoeid worden tot een (meerstammig) boompje, om een hoogte van 2-3 meter te bereiken is dan wel het nodige geduld vereist.

Een soort die bekend staat om de overvloedige vruchtdracht is Euonymus europaeus ‘Red Cascade’ (zie foto boven dit bericht). Deze kardinaalsmuts wordt 2-3 meter hoog en heeft licht overhangende takken. Ook deze struik bloeit in mei met geelgroene, vrij onopvallende bloemen. In september-oktober is de hele plant overladen met rode vruchten die opensplijten en wekenlang hun zaden laten zien welke in een feloranje vlies gehulde zijn. Het blad verkleurt in de herfst, maar de zeer opvallende vruchten zorgen dat de herfstverkleuring naar de achtergrond verdrongen wordt. ‘Red Cascade’ draagt meer vruchten en deze zijn ook feller gekleurd dan van de soort Euonymus euopaeus. Mede hierdoor is het een goede keuze voor een plaats achter in de border of in een heestersingel.