tips & inspiratie

10 bijzondere bomen in Overijssel

Kozakkenlinde, bakspiekereik, apostelenbeuk of de reus. Bijzondere namen voor een aantal van de meeste speciale bomen in onze provincie. Ze zijn heel erg oud, hebben een bijzondere standplaats, speciaal verhaal en zijn indrukwekkend dik en reusachtig hoog!

De bomenstichting heeft 10 bomen van de ereklasse op een rij gezet voor Overijssel. Via hun website zijn de verhalen en gegevens van elke boom te bekijken, door op het boomnummer te klikken worden meer details zichtbaar, waaronder de exacte locatie van elke boom.

De dikste van de 10 is de kozakkeneik in Delden, met een stamomtrek van maar liefst 743 cm. Ter vergelijking; bij de bomen die in tuinen geplant worden ligt de stamomtrek meestal tussen 8 en 14 cm, bomen die in straten en parken geplant worden zijn vaak iets dikker met 20-30 cm stamomtrek. De stamomtrek van 743 cm is dus wel een buitencategorie, waar je meerdere mensen voor nodig hebt om een rondje om de stam te maken. Een prachtig stukje natuur om met het gezin te gaan onderzoeken!

Foto via Bomenstichting, Kozakkeneik Delden