tips & inspiratie

Potten verzorgen in de koude maanden

Potten met vaste planten en (wintergroene) heesters hebben ook in de winter verzorging nodig om te zorgen dat ze er volgend jaar nog steeds op hun best bij staan. Het wordt gemakkelijk vergeten, maar gebruik af en toen een zonnige dag voor een rondje langs je potten. Zo houd je jouw potten heel en komen je planten goed de winter door.

De belangrijkste tips:

  • Vergeet geen water te geven! Het is buiten koud en nat, maar als je een bijvoorbeeld een buxusbol in je pot hebt staan valt via de bladeren het grootste deel van de regen naast de pot. Door de koude, droge wind drogen wintergroene planten wel uit. Controleer dus regelmatig even of de potkluit niet te droog wordt en geef (met mate) water als dat nodig is.
  • Zorg dat overtollig water uit de pot kan, zeker bij bladverliezende beplanting. Controleer of de gaten aan de onderkant/zijkant van de pot niet dichtgegroeid zijn met wortels of verstopt zijn geraakt. Door de pot iets van de grond af te halen (bijvoorbeeld met potvoetjes, een latje of baksteen) loopt het water goed weg. Dit is niet alleen beter voor de plant, maar verkleint ook de kans op ijsvorming binnen in de pot.
  • Zet je potten op een beschutte plek, een hoekje van het terras achter een muurtje of haag kan zomaar enkele graden verschil maken. Zo voorkom je niet alleen dat de wortelkluit bevriest, maar ook dat wintergroene planten makkelijker water op kunnen nemen en niet uitdrogen. Als verplaatsen naar een beschut plekje niet lukt dan kun je de pot inwikkelen met luchtdoorlatend vliesdoek (geen plasticfolie!) en zo een isolerende beschermlaag aanbrengen.
  • Fleur je potten op, vervang zomerbloeiers voor violen, kerstrozen of vossebes voor kleur op je terras of balkon. Of gebruik eens plaatmos, dennenappels en gekleurde kornoeljetakken om de overblijvende beplanting in een winterse sfeer aan te kleden.