tips & inspiratie

Kerstboom planten na de kerst

Wil je na de kerstdagen je kerstboom in de tuin planten? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je de kans vergroot dat de boom het overleeft.

3 tips voor uitzoeken van je ‘tuinkerstboom’
Kies een kleinere boom (tot zo’n 1,5 meter hoog). Deze bomen hebben minder dikke wortels, daardoor kunnen ze beter tegen het verplanten.
Zoek een boom uit met een zo groot mogelijke kluit. Hoe meer wortels, hoe groter de kans dat de boom weer aanslaat.
Kies voor een Servische spar of fijnspar. Deze hebben een fijner wortelgestel dan een Nordmann of Fraserspar en daardoor grotere kans op aanslaan. Witte sparren (Picea glauca ‘Conica’) worden vaak in pot gekweekt en zijn daardoor goed te planten.

3 tips voor het verzorgen van je ‘tuinkerstboom’
Laat de boom eerst acclimatiseren voordat je hem in huis zet. 24 uur in een schuur of berging waar het 12-15 graden is. Geef ook alvast wat water.
Zet de boom niet direct naast de verwarming en houdt de grond vochtig. Plantenvoeding helpt voor het vasthouden van de naalden, maar is minder geschikt als je de boom nog wilt planten.
Laat bij het naar buiten zetten de boom weer eerst acclimatiseren, zeker als het vriest is enkele dagen in de schuur geen overbodige luxe.

Valkuilen voor ‘tuinkerstbomen’
Er worden de laatste jaren ook ‘potgekweekte’ kerstbomen verkocht. Dit zijn meestal bomen die in een pot zijn geplant en waarbij de wortels door de gaten in de pot verder zijn gegroeid. Bij het rooien worden de wortels buiten de pot afgestoken en blijft het grootste deel achter op het veld. Net als bij bomen met kluit. Potgekweekt is in dit geval niet altijd beter.
Vergeet niet de boom regelmatig water te geven. De boom moet eerst nieuwe wortels vormen en is tot die tijd afhankelijk van je zorg. Dit kan wel enkele maanden duren, zeker als het een droog voorjaar is.