tips & inspiratie

Bescherm Helleborus tegen bladvlekkenziekte

De verschillende soorten kerstroos (Helleborus) kunnen last krijgen van de bladvlekkenziekte. Er zijn dan op het blad geelbruine tot zwarte vlekken te zien. De aantasting begint met kleine puntjes, die kunnen uitgroeien tot een groot deel van het blad bruin en dood is. Ook op de stelen en bloemknoppen kan de bladvlekkenziekte toeslaan. Je zult daar vooral kleinere, langwerpige vlekken zien.

Schimmel

De oorzaak van de bladvlekken is een schimmel met de naam Coniothyrium hellebori. Deze overwintert op het aangetaste blad en heeft het liefst vochtige omstandigheden. Door aangetast blad weg te knippen maak je het de schimmel lastiger volgend jaar weer toe te slaan. Zodra je vlekken ziet verschijnen op bladeren knip je die direct weg. Indien nodig knip je hierbij ook aangetaste bloemen en bloemstelen weg. Gooi het snoeiafval niet op je eigen composthoop, maar in de groenbak. De schimmelsporen vergaan namelijk alleen als het warm genoeg wordt tijdens het composteren.

Gewoon bloemen

Het wegknippen van het blad is niet slecht voor de plant. De Helleborus bloeit gewoon door en maakt na de bloei weer nieuwe frisse bladeren. Bij de meeste voorkomende soorten (Helleborus niger & Helleborus orientalis) kun je zonder problemen de bladeren wegknippen. Pas op bij Helleborus argutifolius, Helleborus foetidus en bijzondere kruisingen. Deze soorten hebben bloemknoppen en blad aan dezelfde stengel zitten, dus let even op waar je knipt om de bloemknoppen zoveel mogelijk te sparen!