tips & inspiratie

5 betrouwbare voorjaarsbloeiers in geel

Mahonie

De mahoniestruik (Mahonia aquifolium) is een bossige wintergroene heester. Het stekelige blad kleurt in de winter vaak paarsachtig of bronskleurig. In het voorjaar steken gele bloemtrossen boven het blad uit, die later in het jaar gevolgd worden door sierlijke blauwe bessen. Mahonia x media bloeit vroeger in het jaar en vormt duidelijk opgaande stammen. Van beide soorten bestaan hogere en lagere rassen met verschillende bloemkleuren.

Corylopsis

De schijnhazelaar (Corylopsis) heeft twee soorten die in onze tuinen voorkomen. In het voorjaar geven ze met lichtgele bloemetjes de tuin het echte voorjaarsgevoel. Corylopsis spicata wordt zo’n twee meter hoog, heeft geurende bloemen en bloeit in maart-april. Corylopsis pauciflora blijft wat lager, tot 150 cm en heeft een mooie herfstverkleuring, de bloeiperiode is hetzelfde.

Salix (wilgenkatjes)

Salix ‘Kilmarnock’ is een katjeswilg met dikbehaarde knoppen in de vroege lente. Snel gevolgd door zilvergrijze bloemen die overdekt zijn met gele meeldraden. De bloemen zijn dan opvallend geel. Bij deze treurvorm hangen de twijgen bijna recht naar beneden. ‘Kilmarnock’ is verkrijgbaar met stamhoogtes van 40 tot 200 cm.

Forsythia

Forsythia wordt bloeiend hout genoemd en met recht. De struik is helemaal overdekt met knalgele bloemen op het kale hout, lang voordat het blad verschijnt. Het is een sterke struik die goed gesnoeid kan worden, ook als heg of vorm. De meeste soorten worden twee tot drie meter hoog, maar er zijn ook kleiner blijvende Forsythia’s.

Cornus mas

Gele kornoelje (Cornus mas) kan een grote struik worden en is ook als kleine boom verkrijgbaar. De plant kan goed tegen snoei en is daardoor kleiner te houden. Na de mooie botergele bloemetjes in het voorjaar volgt groen blad dat in de herfst mooi verkleurt. Na de bloei verschijnen bessen die in de nazomer donkerrood worden en eetbaar zijn.