tips & inspiratie

Maak een hegje met fruitbomen

Een leuke manier om te genieten van zelfgekweekt fruit zonder veel ruimte kwijt te zijn is het maken van een haagje van fruitbomen. Ook wel stap-over boompjes genoemd vanwege de lage hoogte. Deze zijn tegenwoordig ook kant en klaar te koop. Zelf een appel of peer in vorm snoeien is echter net zo leuk, wel zo voordelig en je kunt dan precies de vorm en hoogte bepalen die je zelf wilt.

Rigoreus snoeien

Het begint met een jong fruitboompje, plant deze op de gebruikelijke wijze en snoei het in de winter terug tot op ongeveer 40 cm. boven de grond. In het voorjaar zal het boompje met krachtige scheuten gaan uitlopen. Deze kun je met bindbuis horizontaal leiden langs een draad of tonkinstok.
In de zomer snoeien we de overtollige scheuten weg, het boompje begint al vorm te krijgen. Nu begint het ‘gewone’ snoeiwerk; we nemen de toppen wat in zodat er vruchthout gevormd gaat worden. De hoofdtakken leiden we in de volgende jaren tot de gewenste breedte, alle waterloten die recht omhoog groeien worden weggesnoeid. Verder vraagt het boompje geen andere verzorging dan een gewone fruitboom.

Goede plek, goede boom

Fruitbomen hebben zon nodig om bloemen te vormen en het fruit te laten rijpen. Plant je fruitheg dus bij voorkeur op een zonnige plek. Appels en peren zijn heel geschikt voor dit soort snoeivormen. Kies voor een boom die op een langzaam groeiende onderstam is geënt (de meeste ‘struikvormige’ fruitbomen voldoen hieraan), dat beperkt de groeikracht van het boompje en we willen het natuurlijk laag houden zonder teveel snoeiwerk.