tips & inspiratie

Waar staat NPK voor bij meststoffen?

NPK is een term die veel gebruikt wordt bij (kunst)meststoffen. Wat betekenen die letters en de cijfers die erbij staan en waar moet je op letten als je meststoffen koopt?

Stikstof, fosfor & kalium

N staat voor stikstof. De lucht om ons heen bestaat voor 78% uit stikstof, maar in die vorm kunnen planten er niet veel mee. Zodra de stikstof is omgezet in andere vormen is het een belangrijke voedingsstof voor planten. Stikstof zorgt er voor dat bladeren kunnen groeien. Het is een bouwsteen voor het bladgroen dat bladeren hun groene kleur geeft en zuurstof laat produceren.
P is het element fosfor, dit hebben planten nodig om volop te bloeien en vruchten te vormen.
K komt van kalium. Dit stimuleert net als fosfor de wortelgroei en daarnaast de ontwikkeling van de stam.

Percentages & ratio’s

Op de verpakking van meststoffen staat meestal de NPK ratio, bijvoorbeeld 12-10-18. Dit zijn de percentages stikstof, fosfor en kalium die de meststof bevat. Bij 12-10-18 is dat dus 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium. Dit is van oudsher de meest gebruikte samenstelling. Als je hierboven kijkt wat de verschillende elementen doen dan snap je waarschijnlijk wel dat iedere plant een andere behoefte heeft aan voedingsstoffen. Daarom zijn er specifieke meststoffen voor bepaalde types planten die een aangepaste NPK-ratio hebben en daarmee goed aansluiten op wat de plant nodig heeft. Veel blad, zoals gras, hagen of sla en spinazie? Dan is stikstof zeker nodig, maar kan fosfor (grotendeels) achterwege blijven. Omgekeerd willen we bij zomerbloeiers, tomaten of fruitbomen juist wel voldoende fosfor, maar niet teveel stikstof. Soms worden aan de meststof nog andere elementen toegevoegd, bijvoorbeeld magnesium voor een mooie bladkleur, of sporenelementen.

Reservevoorraad in de bodem

Als je weet wat een plant nodig heeft kun je de juiste meststof kiezen. Hoeveel mest je moet toevoegen is afhankelijk van de bodem. Voedingsstoffen worden in de grond vastgehouden door bodemdeeltjes, planten kunnen ze daarvan losmaken en opnemen. Zandgrond is armer en houdt voedingsstoffen minder goed vast dan veen of klei. Aan je planten is, als je goed kijkt, te zien of ze voldoende voeding hebben. Wil je een productieve moestuin beginnen of houden? Dan kun je laten testen welke voedingsstoffen er in de bodem zitten en wat je nog toe moet voegen.