tips & inspiratie

Zelf compost maken

Zelf compost maken is niet moeilijk en levert je gratis een goede bodemverbeteraar op. Compost zit vol organische stof en zorgt ervoor dat je planten bemest worden, het bodemleven toeneemt en de grond beter water vast kan houden. Je hoeft ook nog eens minder (groen)afval af te voeren.

Goede compost zonder stank

Het maken van compost is geen hogere wiskunde en de compostbak hoef je zeker niet te ruiken als je in de tuin zit. Volg een paar basisregels en verwen je tuin met zelfgemaakte compost!

  • Wissel 70% vers (groen) en 30% droog (bruin) tuinafval af voor een goede en snellere vertering. Bijvoorbeeld grasmaaisel en stro of takken. Laagjes van verschillende materialen werkt het beste
  • Maak takken en andere grove materialen fijn voordat je ze toevoegt om te composteren
  • Gooi geen etensresten in de compostbak, dit verteert lastiger, kan gaan stinken en trekt ongedierte aan
  • Eierschalen zijn heel geschikt, ze voegen kalk toe. Maak ze fijn en strooi ze in de bak
  • Mest van konijnen, cavia’s, kippen etc. mag ook toegevoegd worden, je brengt daarmee extra voedingsstoffen in de compost
  • Houdt de compost voldoende vochtig

Composteren 2.0

Als je sneller resultaat wilt bereiken kun je de compost regelmatig omkeren. Zorg ervoor dat het materiaal van de buitenkant van de hoop naar het centrum verplaatst wordt. Doe je dit om de week dan kun je na 2-3 maanden al bruikbare compost hebben, zonder keren duurt het vaak een jaartje voor je goede compost kunt oogsten.