tips & inspiratie

Kweek zelf aardappels in een pot

Mooie bloemen en daarna nog een lekkere maaltijd, van zelf gekweekte aardappels heb je dubbel plezier!
Aardappels groeien ook prima in potten. Dat maakt het oogsten een stuk makkelijker en je kunt ieder jaar op dezelfde plaats aardappels neerzetten wat in de grond niet kan.

Een zak vol aardappels

Van één aardappelplant kunt je 500-750 gram aardappels verwachten. Per plant heb je slechts een pot van 10-15 liter nodig (het formaat van een emmer). Groter mag natuurlijk ook en je kunt zelfs een zak potgrond gebruiken; zet de zak rechtop, knip de bovenkant los en plant simpelweg de aardappel erin. De zak zelf gebruik je zo als pot.

Wat en hoe planten?

Het beste resultaat krijg je met pootaardappels, die zijn speciaal gekweekt voor het verder kweken. Ook aardappels uit de winkel of van de (groente)boer kun je planten, maar vaak zijn deze behandeld met een stofje waardoor de groei wordt tegengehouden. Je hebt dan dus meer geduld nodig.
Plant een (poot)aardappel met uitlopers van enkele centimeters op een diepte van minimaal 5 cm in de pot. Laat bovenin ruimte vrij zodat je later de pot kunt bijvullen met extra potgrond. Geef regelmatig water zodat de aarde licht vochtig blijft, maar maak het niet te nat om rot te voorkomen.
Aardappels groeien in bijna elke grond, maar houden wel van voedzame aarde. Gebruik je potgrond dan zit hier al voeding in, ook is het mooi los en daardoor kun je de aardappels na het groeiseizoen heel makkelijk en schoon uit de pot halen. De potgrond strooi je daarna in je tuin.

Aanaarden

Zodra de planten 10 cm boven de grond staan vul je de pot aan met een laagje potgrond van 5-10 cm. Je dekt zo de stengels af en daardoor gaat de plant meer aardappeltjes maken. Dit heet aanaarden en doet de boer ook op het land. Als je genoeg ruimte hebt in de pot/zak herhaal je dit nog een keer als de plant weer ruim 10 cm hoog is boven de grond.