tips & inspiratie

Repareer je gazon

Als de temperatuur in het voorjaar weer stijgt en het gras begint te groeien wordt het tijd om gaten, kuilen en kapotte randen in je gazon te repareren. Je hebt dan over enkele weken weer een mooie strakke grasmat waar je de hele zomer van kunt genieten. De reparaties kun je op meerdere manieren aanpakken.

Direct resultaat met graszoden

Graszoden kun je eenvoudig op maat snijden. Je kunt daardoor een gat of kale plek direct weer opvullen. Mooi groen en snel klaar!
Steek of snij een vierkant/langwerpig stuk uit je gazon dat iets groter is dan de plek die je wilt opvullen. Maak de grond los, meng er wat potgrond door en druk lichtjes aan. Zorg dat de aarde ongeveer 2 cm lager licht dan het omliggende gras. Snij nu een passend stuk uit de graszode, leg het op zijn plek en druk het voorzichtig aan. Geef even goed water en je bent klaar!
Gazonranden krijg je op deze manier direct strak en als je kuilen hebt kun je ze opvullen met voldoende aarde en potgrond voor je het nieuwe gras op zijn plek legt.

Kleine plekjes en bijpassend gras

Als het om een enkele kuil of één slecht plekje in de grasrand gaat kun je een ander trucje gebruiken. Dit is ook geschikt als je gazon al wat ouder of wilder is, het verschil tussen nieuwe graszoden en je bestaande gazon zie je anders soms wel twee jaar lang terug.
De truc? Steek/snij een zode los die ruim rondom de kale plek valt. Zit deze aan de rand van het gazon dan draai je de zode om (met een strakke grasrand naar buiten). Ook nu maak je de aarde los en meng je met potgrond, vul aan tot de goede hoogte en druk aan. Leg de zode neer, druk aan en geef goed water. Weg is de kuil en ook die kale plek in de rand valt in het gazon veel minder op, het groeit daar ook nog eens sneller dicht.

Zaaien

Meerdere kale plekken of grotere oppervlaktes? Dan is gras zaaien ook een goede mogelijkheid. Maak de ondergrond los, meng er wat potgrond doorheen en hark het mooi vlak (druk het ondertussen voorzichtig aan zodat het niet wegzakt als je er later overheen loopt). Strooi het graszaad (volg de verpakking voor de juiste hoeveelheid) dunnetjes uit en houdt de grond goed vochtig met een fijne sproeier. Je mag het graszaad wel aandrukken, maar beslist niet onderharken of er grond overheen strooien. Doe je dit wel dan zal het zaad niet of veel slechter groeien. Als je gras zaait vanaf half april zal het na een week beginnen te kiemen. Vroeger in het voorjaar is de grond nog te koud en duurt het veel langer voor de groei begint. Houdt het jonge gras goed vochtig en haal regelmatig onkruid tussen de grasplantjes uit. Maai de eerste keren voorzichtig en wat hoger, hierdoor krijgt de grasplant de kans zich goed te ontwikkelen. Een week of tien na het zaaien kun je het gazon weer volop gaan gebruiken.