tips & inspiratie

Tiarella cordifolia

De schuimbloem (Tiarella cordifolia) is een goede bodembedekker die het uitstekend doet op een plek in de halfschaduw. De plant wordt meestal niet hoger dan 15-20 cm en maakt uitlopers waarmee de grond snel bedekt wordt. Onkruid krijgt geen kans!

Herfsttinten

Het blad van Tiarella cordifolia is 3 tot 5 lobbig en getand. Het heeft wel wat weg van Esdoorn blad (denk aan de Canadese vlag). In de nazomer verkleurt het blad. Afhankelijk van de standplaats wordt het dan bronskleurig tot purperrood. In de winter blijft het blad oranjerood achter op beschutte plaatsen, anders sterft het af. In voorjaar en zomer is het blad mooi lichtgroen wat de schaduwplekken waar Tiarella graag groeit een stuk lichter doet lijken.

Liefhebber van vocht en kalk

Als Tiarella het niet goed doet betekent dit meestal dat de standplaats te droog of te zuur is. In de zon heeft de schuimbloem vochtige grond nodig, anders zal de groei belemmerd worden. Op plekken met (half)schaduw is het vaak vochtiger en daar doet deze plant het dan ook prima. Mulchen zodat vocht goed wordt vastgehouden is ideaal voor Tiarella. Ook een beetje kalk wordt op prijs gesteld. Strooi dus gerust wat bij de Tiarella als je het gras een kalkbeurt geeft.

Rijke bloei

In april en mei verschijnen de bloemetjes in pluimen die op dunne, maar stevige stelen fier boven het blad uitsteken. De bloemen zijn wit, maar van dichtbij is vaak een cremé of roze zweem te zien. Tiarella bloeit rijkelijk, ook in de halfschaduw. Door het behaarde blad heeft de plant weinig last van vervelende insecten of schimmels. Een perfecte sterke, ziektevrije bodembedekker voor een vochtige plek in de halfschaduw.