tips & inspiratie

Wat zijn die oranje puntjes op mijn beuk?

In een boom zie je af en toe takken waarop allemaal kleine oranje puntjes zitten. Vooral in beukenbomen en beukenhagen valt dit verschijnsel regelmatig op. Ook zie je de puntjes op dode, losliggende takken. Maar wat is het eigenlijk en moet je er iets aan doen?

Dood hout

De oranje puntjes zijn een soort hele kleine paddenstoeltjes die door een schimmel worden gevormd. Deze schimmel leeft van dode takken en zorgt ervoor dat afgebroken takken en dode bomen in het bos verteerd worden. In de biologie heet dit een sapotrofe schimmel; een schimmel die dood materiaal afbreekt.

Geen gevaar

Omdat deze schimmel alleen leeft van dood hout is er geen schade voor je boom of heg. Dit soort schimmel kan geen levende takken aantasten en de boom heeft er geen last van. De oranje puntjes zijn alleen een teken dat er dood hout in de boom of heg aanwezig is. Vaak is dit heel normaal, als een boom groeit vormt deze steeds nieuwe takken waarvan de sterkste uitgroeien en overleven. Zwakke takken die weinig licht krijgen zullen afsterven en vallen op een gegeven moment vanzelf uit de boom. In een heg veroorzaken we zelf door snoeien ook wondjes die leiden tot (kleine) stukjes afgestorven hout. Op dit dode hout zie je vervolgens de schimmel die helpt om de takken weer af te breken tot voedingsstoffen.

Puntjes op de stam

Alleen als je boom of haagplanten ook op de stam(men) oranje puntjes laten zien en niet of moeizaam in het blad komen is het raadzaam er een vakman naar te laten kijken. In alle gevallen kun je gewoon genieten van dit kleurrijke natuurverschijnsel en eventueel de dode takken opruimen of wegknippen.