tips & inspiratie

De 3 beste dwergseringen

Seringen zijn prachtige struiken met heerlijk geurende bloemen. De gewone sering (Syringa vulgaris) wordt een grote struik of zelfs kleine boom die tot een meter of 4 hoog kan worden. Als je hiervoor geen ruimte hebt zijn er ook drie verschillende soorten dwergseringen. Ze bloeien en geuren net zo mooi als de grote seringen en kunnen met minder ruimte toe. Je kunt ze zelfs in een grote pot op je terras planten en er jarenlang van genieten. Wij stellen de verschillende soorten aan je voor.

Syringa meyeri ‘Palibin

Een compact groeiend struikje, wordt tot ongeveer 1,25 meter hoog en ongeveer net zo breed. De lichtroze bloemen verschijnen bij mooi weer al in april en de bloei duurt lang, tot in juni. De bloemen geuren ook. In de nazomer volgt vaak nog een nabloei. Snoei is niet nodig.

Syringa microphylla ‘Superba’

Deze soort wordt heel iets groter, ongeveer 1,5 meter hoog en breed. De bloemen zijn roze en geurend. De bloei begint meestal in juni, vanaf augustus direct gevolgd door de nabloei, waardoor het lijkt alsof de plant bijna onafgebroken in bloei staat. De groei is losser dan ‘Palibin’, maar nog steeds vrij compact. Het is niet nodig om te snoeien.

Syringa patula ‘Miss Kim’

‘Miss Kim’ bloeit vroeg, net als bij ‘Palibin’ kunnen de bloemen al in april verschijnen en de bloei duurt tot in juni. Ze geuren en verkleuren tijdens de bloei van lilapaars naar lilaroze. Dit vrij compacte struikje wordt tot 1,5 meter hoog en breed. Deze plant kan zonder snoei.