tips & inspiratie

Inspirerende bomentuin in de Lutte

Een bomentuin wordt ook wel arboretum genoemd. Het is een verzameling bomen in vele verschillende soorten die wordt ‘tentoongesteld’ in een parkachtige omgeving. De meeste arboreta zijn in het verleden aangelegd door rijke heren die met hun verzamelingen vreemde en zeldzame bomen indruk op elkaar konden maken. Ook verschillende universiteiten en instituten hadden arboreta als levende klaslokalen.

Poort Bulten

In Twente hebben wij het geluk dat er een mooi arboretum is aangelegd in 1910 door de textielfabrikant H.J.H. Gelderman en zijn echtgenote. Wat begon als een specifiek pinetum (een verzameling naaldbomen) in een heideveld bij de Lutte is uitgegroeid tot een bomentuin van maar liefst 8,6 hectare in een park van 19 hectare. Het arboretum is 365 dagen per jaar gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

1.000 soorten

In het arboretum Poort Bulten zijn 2.500 bomen en struiken te zien in 1.000 verschillende soorten. De meeste planten zijn voorzien van een informatiebordje waarop o.a. de soortnaam staat. Een paradijs voor de tuinliefhebber op zoek naar inspiratie en iedereen die wil zien hoe bepaalde bomen kunnen uitgroeien. Maar ook voor een leuk familie uitje is Poort Bulten een goede plek met o.a. een speelbos, excursies (op aanvraag) en een informatiecentrum (ma-vr 09.00-16.00).

Kijk voor alle informatie op www.arboretum-poortbulten.nl