tips & inspiratie

Zieke buxus? Vindt hier de oorzaak

Buxus is een geliefde tuinplant en ideaal geschikt voor hegjes, vormsnoei en het vullen van potten. Het is een sterke plant die eeuwenlang zonder problemen in onze tuinen geplant werd. Helaas zijn er de laatste jaren enkele ziekten en plagen opgedoken waar onze Buxus last van kan hebben. Wij zetten de belangrijkste op een rij. Want als je weet wat de oorzaak is kun je die aanpakken.

Strooizout, snoeien in de zon of voedselgebrek

Symptoom: Bladeren aan de onderzijde van de Buxus worden bruin, alleen aan de kant van de stoep/oprit. Er zijn bruine randjes en verschrompelde blaadjes waardoor de Buxus er bruinig uitziet. Gelige randjes rondom het blad of gele bladpuntjes.
Verklaring: Buxus houdt niet van zout, zeker niet van grote hoeveelheden die dicht bij de wortels gestrooid worden. Snoeien in de volle zon kan ervoor zorgen dat bladeren (die eerder in de schaduw groeiden ‘binnenin’ de plant) verbranden. Ook drogen dan snoeiwondjes uit waardoor doorgeknipte bladeren een bruin randje krijgen. Een gebrek aan voeding is vaak goed te herkennen aan de kleur van het blad welke dan niet mooi groen is. Als er aan de blaadjes gele punten of gelige randen te zien zijn is dit vaak ook een teken dat de plant voeding en sporenelementen nodig heeft.
Oplossing: Pas op met strooizout in de buurt van Buxus (en andere planten). Voor alle genoemde oorzaken geldt: eventuele dode takjes wegsnoeien en zorgen voor voldoende voeding en water. Vaak herstelt de plant na enige tijd. Buxus heeft naast ‘gewone’ mest ook behoefte aan magnesium en kalk. Dit is in te vullen met speciale buxusmeststoffen of door koemestkorrel te combineren met magnesiumhoudende korrelkalk.

Schimmels

Symptoom: De plant wordt pleksgewijs kaal, blaadjes vallen massaal af en de kale plekken verspreiden zich snel.
Verklaring: Er zijn verschillende schimmels die het op Buxus gemunt hebben; Volutella en Cylindrocladium hebben grotendeels hetzelfde schadebeeld, maar de laatste is hardnekkiger en gevaarlijker voor je heg. Het verschil is te zien als je goed naar de kale takjes kijkt. Zitten er in de lengterichting zwarte streepjes op dan heb je te maken met Cylindrocladium. Volutella is te herkennen door een paar takjes in een boterhamzakje op een warme plek te leggen. Zie je na een paar dagen rozige puntjes op de blaadjes dan is Volutella de oorzaak.
Oplossing: Snoei aangetaste planten terug (maak je snoei-/heggenschaar goed schoon nadat je de aangetaste plekken geknipt hebt anders verspreid je zelf de ziekte!). Gooi het snoeiafval in de kliko en hark al het dode blad weg. De plant herstelt meestal prima van Volutella, bij Cylindrolcladium kan het verstandig zijn sterk aangetaste planten helemaal te verwijderen en bespuitingen met schimmeldodende middelen uit te voeren.

Buxusbladvlo

Symptoom: Opgekrulde blaadjes aan de topscheuten, deze zien eruit als kleine ‘spruitjes’.
Verklaring: De buxusbladvlo is een insect dat sap zuigt, net als bladluizen. De larven zitten in de jonge topjes. Door het wegzuigen van het plantensap dat bedoeld is voor de jonge bladeren veroozakeveze groeistoornissen. De plant kan hier prima overheen groeien.
Oplossing: Aangetaste toppen wegsnoeien en opruimen, de plant goed verzorgen met voldoende voeding en water. Eventueel een bespuiting uitvoeren (de larven zijn moeilijk te raken, daarom is snoeien vaak effectiever).

Buxusmot of slakken

Symptoom: De plant krijgt kale plekken, er liggen niet of nauwelijks blaadjes onder.
Verklaring: Rupsen van de buxusmot kunnen voor veel problemen zorgen als ze de tijd krijgen om hun buik vol te eten in een buxusheg. Zoals alle rupsen hebben ze een enorme eetlust en hebben ze vaak al aardig wat schade aangericht als ze ontdekt worden. Ook slakken kunnen soortgelijke schade aanrichten. Buxus is voor slakken niet het lievelingshapjes, maar een nest jonge slakken die in de buurt weinig andere planten vindt zal zich ook op een buxusplant storten.
Oplossing: Verwijder alle rupsen/slakken die te vinden zijn en verdelg deze. Om ze allemaal te vinden is het meestal nodig om enkele dagen lang steeds opnieuw de plant(en) na te lopen. Tegen buxusmot-rupsen kun je een bespuiting uitvoeren met een insecticide. Tegen slakken kunnen slakkenkorrels gebruikt worden. Bij een goede verzorging kan de plant zich normaal gesproken goed herstellen van de schade. Om een herhaling van buxusmot te voorkomen kan een speciale mottenval worden gebruikt. Deze gebruikt een lokstof om de mannetjesmotten te vangen zodat deze niet meer voor nageslacht kunnen zorgen.