tips & inspiratie

3 speciale pluimhortensia’s

Hortensia’s zijn er in vele soorten. Voor ieders smaak is er wel een hortensia te vinden. Daarnaast is de pluimhortensia een eenvoudig te onderhouden en bloemrijke plant. Je vindt dan ook bijna geen tuin zonder hortensia, maar met zoveel keuze is dat natuurlijk helemaal niet erg!

Sterke takken

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) heeft stevige takken die de grote bloemen goed kunnen dragen. Na een regenbui of windvlaag blijft de struik dan ook gewoon rechtop staan. Een ander voordeel is dat de pluimhortensia bloeit op eenjarig hout. Dit betekent dat je de struik jaarlijks terug kunt snoeien en dat je dan in de zomer weer volop bloemen krijgt aan de nieuwe takken. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Speciale eigenschappen

Ook binnen de pluimhortensia’s zijn er heel veel verschillende rassen, elk met hun specifieke eigenschappen. Wij stellen er drie aan je voor die iets speciaals hebben; rode stengels en een mooie verkleuring van de bloempluimen.

  • Hydrangea pan. ‘Vanille Fraise’ is een sterke soort die zo’n 150cm hoog en breed wordt. De grote bloempluimen zijn wit in de knop. Al snel worden de hartjes van de afzonderlijke bloemetjes felroze, de bloempluim verkleurt langzaam maar zeker van helder wit naar een felle roze kleur. De combinatie zorgt voor een heel opvallend accent in de tuin; een echte eyecatcher. Pluspunt zijn de roodachtige stelen die nog extra sierwaarde geven.
  • Bij Hydrangea pan. ‘Candlelight’ verkleuren de bloempluimen van wit naar cremegeel na het opengaan van de bloemetjes. Vervolgens zet de verkleuring door en worden de pluimen oudroze richting het eind van de zomer. De individuele bloemetjes staan bij deze soort losjes op de pluim, waardoor de rode stengels ook in de bloempluim goed zichtbaar zijn. De plant wordt tot ongeveer 175cm hoog en breed. Een mooie soort met subtiele kleuren.
  • Hydrangea pan. ‘Wim’s Red’ is een ware drietrapsraket. Deze soort heeft grote bloempluimen die maandenlang mooi blijven. De knoppen zijn wit in het voorjaar en na het opengaan van de bloemetjes wordt de kleur in de zomer langzaam lichtroze. Naarmate de zomer vordert verkleurt deze soort steeds verder en de bloemen worden tenslotte wijnrood. Naast de mooie bloemverkleuring heeft Wim’s Red ook nog roodgekleurde stengels. Deze soort wordt 150-200cm hoog en breed.