tips & inspiratie

Kuipplanten verpotten

Palmen, citrusfruit, vijgen en andere kuipplanten kun je in de vroege zomer verpotten. Met meer voeding en ruimte kan de plant weer volop groeien en bloeien. Let je op de volgende aandachtspunten, dan is succes verzekerd.

Vocht en vorst, slechte combinatie

De meeste planten die wij als kuipplant kennen komen uit gebieden waar het warmer of droger is. Het is vaak niet alleen vorst waar ze bij ons last van hebben. Juist de combinatie van kou en nattigheid die in een Hollandse winter wekenlang kan voorkomen geeft problemen. Om te verzekeren dat je kuipplanten geen last hebben van deze fout combinatie moet je zorgen voor goede drainage. Het begint met een geschikte pot met drainagegaten. Hierop leg je potscherven en/of hydrokorrels (dit voorkomt dat de gaten dichtslibben met potgrond). Gebruik een mediterrane potgrond. Deze is luchtiger en past beter bij de natuurlijke habitat van onze kuipplanten. Om de drainage nog verder te bevorderen zou je de pot ‘op pootjes’ kunnen zetten. Hierdoor zijn de drainagegaten altijd vrij van de grond om zo eenvoudig vocht door te laten.

Beschut plekje

Zorg dat je jouw kuipplanten ’s winters op een beschutte plek kunt zetten. Uit de wind voelen ze zich een stuk prettiger en droogt het blad minder uit. Vooral bij grote, zware potten is het slim hier van tevoren over na te denken. Zet de pot direct op een plek waar hij kan blijven staan. Of zet er een verrijdbaar plateautje onder voordat je de pot vult.

Voeding

Ga je verplanten dan bevat de nieuwe potgrond al voeding, extra toevoegen is niet nodig. Na 2-3 maanden is de voeding in de potgrond op. Vanaf dat moment moet je jouw kuipplanten extra voeding gaan geven. Om te zorgen dat ze zich op tijd voorbereiden op de winter moet je na 1 augustus geen voeding meer geven. Langzaam werkende meststoffen (voedingstabletten, koemest) geef je bij voorkeur altijd vroeg in het jaar. Het makkelijkst werken voedingstabletten, die hoef je maar één keer per jaar in de grond te steken. Koemestkorrels of vloeibare meststoffen werken ook prima. Pas met kunstmest op voor de dosering; liever met tussenpozen van 2-4 weken een paar keer een klein beetje in het voorjaar. Kuipplanten hebben vaak niet heel veel voeding nodig (dat krijgen ze ook niet in hun natuurlijk omgeving), dus teveel ineens kan schade geven.

Water geven, het allermoeilijkste

En dan komt het moeilijkste; water geven. Je moet je kuipplanten natuurlijk wel genoeg water geven. De wortels kunnen immers niet buiten de pot en de meeste regen valt via het blad naast de pot.

Doordat je hebt gezorgd voor goede drainage en een luchtige, snel drogende potgrond wordt de pot sneller droog bij warm weer. Houdt je kuipplanten dus goed in de gaten en geef bij warm weer regelmatig water.

Is het koud en vochtig buiten dan hebben ze echter maar weinig water nodig. Zolang de grond in de pot nog vochtig is hoef je geen water te geven. Ook exoten die je net hebt verplant moet je met mate water geven. In de verse potgrond zit vrij veel vocht en de plant heeft nog maar weinig wortels om dit allemaal op te nemen. Geef dus in het begin alleen water als de kluit echt droog wordt en dan met mate. Als de plant groeit en de wortels later in de zomer de hele pot weer opvullen kun je weer meer water geven per keer.