tips & inspiratie

Tuinweetje: links- en rechtsdraaiende blauwe regens

Blauw, roze, wit en alles er tussenin. De Wisteria kennen we in veel verschillende kleuren en soorten, maar we noemen ze allemaal blauwe regen. Behalve de kleur zijn er nog een paar grote verschillen tussen de soorten. Het is vrij makkelijk om te herkennen welke soort je hebt én je lijkt meteen een echte tuinkenner met dit weetje.

Links- of rechtsdraaiend?

Er zijn twee typen blauwe regens. Het eerste type zijn er de blauwe regens die zichzelf met de klok mee (rechtsom) om palen en andere steunen draaien, dit is de Wisteria floribunda die je ook hierboven op de foto ziet. Het andere type draait zijn twijgen tegen de klok in (linksom), dit zijn de soorten Wisteria sinensis en Wisteria brachybotrys. Deze twee kun je weer makkelijk uit elkaar houden doordat de bladeren van Wisteria brachybotrys fluweelachtig behaard zijn.

Welke blauw regen waar?

Wil je een blauwe regen planten, dan kies je afhankelijk van de standplaats één van deze soorten.

Wisteria sinensis bloeit voordat het blad verschijnt. Plant je blauwe regen tegen een muur dan is deze soort de beste keuze. De bloei valt dan het meest op en de bloemtrossen zijn wat compacter.
Bij Wisteria floribunda verschijnen bloemen en blad tegelijk. De bloemtrossen zijn het langst bij deze soort en zien er het mooiste uit als ze vrij omlaag kunnen hangen. Een goede keus voor pergola’s waar dit een spectaculair beeld geeft. Vanwege de lange bloemtrossen alleen niet handig op plaatsen waar je veel onder de pergola doorloopt.

Wisteria brachybotrys is de apartere soort binnen de blauwe regen familie. Met zilverachtig behaard blad en sterk geurende bloemen. De soort komt minder voor en is vooral geschikt voor liefhebbers op een speciale plek waar je de bloemen goed ziet en ruikt. De bloemtrossen zijn compacter en blad en bloemen verschijnen tegelijkertijd. Deze soort is er in verschillende kleuren, maar niet in het karakteristieke ‘blauw’ van de blauwe regen.