tips & inspiratie

Vlierbloesemsiroop maken

De vlier staat volop in bloei aan het begin van de zomer. Een goed moment om jezelf te trakteren op lekkere vlierbloesemsiroop. Maak dan gelijk wat extra; je kunt het namelijk ook prima bewaren om later in het jaar van te genieten.

Benodigdheden

  • Vlierbloesemschermen
  • Suiker
  • Citroenzuur
  • Pan
  • Vergiet
  • Flessen

Voor een liter siroop ben je enkele tientallen bloemenschermen nodig, 1 kilo suiker en 20 gram citroenzuur. Citroenzuur zorgt ervoor dat je siroop langer houdbaar blijft, drink je het snel op dan kun je ook wat citroensap gebruiken voor een frissere tint.

Makkelijk te maken

Knip de stelen van je vlierbloesemschermen af en doe zoveel water bij de bloemenschermen zodat ze net onder water staan. Je wilt de vlierbloesem natuurlijk echt goed proeven, dus gebruik zoveel mogelijk schermen per liter water. Dek de pan af met een deksel en laat deze een dag staan trekken op een plek uit de zon.
De volgende dag zeef je de ‘vlierbloesemthee’. Meet af hoeveel liter je hebt en voeg per liter 1 kg suiker toe, verwarm het mengsel tot het net tegen de kook aan is en roer regelmatig zodat de suiker oplost. Voeg nu per liter nog 20 gram citroenzuur toe en roer dit door tot het is opgelost. Hierna kun je de flessen vullen met je hete siroop. Sluit ze meteen af zodat ze vacuüm trekken en je heerlijk zelfgemaakt siroop blijft lang goed!