tips & inspiratie

Deze haagplanten verdragen zware snoei

Hagen groeien vaak ongemerkt telkens wat breder en hoger. Zeker als het snoeien minder frequent gebeurd kan daardoor een hele brede haag ontstaan die veel ruimte inneemt. Sommige soorten haagplanten kun je dan rigoureus terugsnoeien en daarmee helemaal verjongen. Ook wanneer de haag een tijdlang is verwaarloosd kan dit een uitkomst bieden. Maar let op, er zijn ook soorten die absoluut niet diep gesnoeid mogen worden!

Snoeien zonder problemen

Natuurlijk gaat het na een heftige snoeibeurt even duren voor je weer een dichte heg hebt waar je niet meer doorheen kunt kijken. Laurier (Prunus laurocerasus soorten) is na een aantal weken echter alweer grotendeels dichtgegroeid en verdraagt zware snoei misschien wel het best van alle haagplanten. Andere soorten die meestal zonder problemen weer uitlopen zijn beuk (Fagus), haagbeuk (Carpinus), Taxus en liguster (Ligustrum). Buxus en naaldbomen zullen vaak ook weer uitlopen maar hebben meer tijd nodig, soms wel een jaar of twee.

Pas op met coniferen

In de coniferengroep zitten de soorten waar je bij het snoeien voorzichtig mee moet zijn. Schubconiferen lopen namelijk niet meer uit vanuit kaal hout. In deze categorie vallen de meestgebruikte haagconiferen, zoals de Thuja en Chamaecyparis soorten. Uitzonderingen zijn de naaldbomen en Taxus zoals hierboven vermeld. Voor de andere coniferen geldt dat je altijd moet zorgen dat de haag groen blijft aan de buitenkant na het snoeien, anders ontstaan er lelijke kale plekken. Twijfel je nog wat voor heg je hebt? Neem een takje mee bij je volgende bezoek, dan vertellen wij het je graag!

Goed snoeiweer

Zoals we vaker adviseren: snoei alleen bij de juiste weersomstandigheden en verzorg de planten goed na het snoeien. Wacht dus tot er tenminste enkele dagen bewolkt weer voorspelt wordt en snoei niet bij warm en droog weer. Vermijdt ook periodes met vorst. Zeker na een zware snoei is goed water geven, mulchen en een bemesting met organische voeding aan te raden om te zorgen dat je haag weer mooi gaat uitlopen.