tips & inspiratie

Een heg van siergras

Echt iets anders! Dat is zeker van toepassing op het idee om siergrassen te gebruiken voor een haag. Je ziet het vrijwel nooit, maar er zijn een aantal grassoorten die uitermate geschikt zijn voor het maken van een heg. Zowel een strak gesnoeide heg alsook een lossere afscheiding zijn goed mogelijk.

Zomerhaag

Met struisriet (Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’) creëer je een heel makkelijke haag om je terras. Het is een gras dat steil rechtop groeit en 120-160 cm hoog wordt. In de zomer verschijnen mooie beige pluimen en tot ver in het najaar blijft de plant fier overeind staan terwijl de halmen mooi goudgeel verkleuren. In de winter wordt de haag wat minder strak en doorzichtiger omdat het blad afsterft. De enige snoei die struisriet nodig heeft is het afknippen van de hele plant tot vlak boven de grond in het voorjaar. Hoe zonniger je een haag van struisriet plant hoe lager en steviger deze blijft. In de schaduw worden de halmen langer en slapper en je haag daardoor minder strak.

Wintergroen

Voor een wintergroene haag gaan we naar de bamboe’s, ook onderdeel van de grassenfamilie. In dit geval kiezen we voor polvormende Fargesia soorten, wat betekent dat je tuin absoluut niet zal gaan veranderen in een overwoekerde jungle! Het grote voordeel van deze bamboe’s is dat ze wintergroen zijn en dat ze in vorm gesnoeid kunnen worden. Gewoon een kwestie van twee keer per jaar met een scherpe heggenschaar bijwerken, net zo gemakkelijk en strak als iedere andere haag. Maak je een lagere haag dan zullen de nieuwe scheuten in het groeiseizoen snel boven de heg uitsteken. Je kunt deze echter heel makkelijk en snel afknippen omdat ze nog zacht zijn. Een heg van 1 meter hoog is dus geen enkel probleem en houdt je mooi strak door regelmatig een paar minuten te snoeien.

Drie zeer geschikte soorten voor hagen zijn:

    • Fargesia ‘Rufa’, een soort die 2 tot 2,5 meter hoog kan worden zonder snoei maar heel goed lager gehouden kan worden. Het blad is mooi heldergroen. In de winter is ‘Rufa’ een van de mooiste soorten is omdat het blad ook bij koud weer niet oprolt. Voor bloembakken of potten langs een terras of pad is deze soort de beste keuze.
    • Fargesia robusta ‘Campbell’ wordt ongesnoeid 3 tot 4 meter hoog. Het is een soort met klein glanzend blad dat ’s winters niet oprolt. Extra sierwaarde komt van de witte schutbladeren die de jonge halmen een witbont uiterlijk geven. Bij deze soort zijn de halmen vrij dik en de groei is compact. Er staat echt een ondoordringbaar bamboebos dat toch goed in toom gehouden kan worden met een snoeibeurt
    • Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 wordt wel rode bamboe genoemd omdat de halmen in de zon een opvallend rode kleur kunnen krijgen in het voorjaar. Naarmate het jaar vordert wordt de kleur het typische geeloranje van de Fargesia. Jonge halmen zijn groen van kleur. Jiuzhaigou 1 wordt 2 tot 3 meter hoog als er niet wordt gesnoeid. Dit soort heeft een fijn blad en heel compacte, opgaande groei. Hierdoor is deze bamboe ook geschikt voor plaatsen waar minder ruimte beschikbaar is.

</ul