tips & inspiratie

Knip uitgebloeide bloemen uit de vlinderstruik

Na de bloei worden de bloemen van Buddleja’s snel bruin en onsierlijk. Je kunt jouw vlinderstruik er heel gemakkelijk weer een stuk frisser uit laten zien. Meestal krijg je nog een extra bloei als beloning ook, dus dit klusje is de moeite waard!

Zaden of bloemen

Zodra de bloemen bestoven zijn zal de plant volop energie gaan steken in het maken van zaden. Wanner je juist op dat moment de uitgebloeide bloemen wegknipt heeft de struik deze mogelijkheid niet, en kan deze energie gebruikt worden voor het produceren van nieuwe bloemen. Bij veel bloemstelen zul je direct onder de hoofdbloem al een aantal kleinere zijscheuten met bloemknoppen zien zitten. Knip je de hoofdbloem net hierboven af, dan krijgen deze zijscheuten de kans om zich op hun beurt volop te ontwikkelen. Omdat de bruine hoofdbloemen zijn weggeknipt vallen de bloemen die nog bloeien ook veel beter op.

Eén derde eraf

Zijn er nog geen zijscheuten zichtbaar? Dan mag je de bloemstengels met 1/3 terugnemen. Hetzelfde geldt na de bloeiperiode wanneer ook alle zijscheuten uitgebloeid zijn; knip tot 1/3 van de stengels af als je dat wilt (het hoeft niet). De rest snoei je pas in het voorjaar terug, dit voorkomt dat er ’s winters vorstschade ontstaat aan de holle stengels van je vlinderstruik.