tips & inspiratie

Water voor vogels

Vogels kunnen niet zweten en gebruiken dus andere manieren om af te koelen. Regelmatig zie je ze daarom met een open snavel zitten ‘hijgen’. Zo raken ze warmte kwijt, maar verliezen ze ook veel vocht. Water om te drinken en om in te badderen is in warme periodes dus extra welkom voor de tuinvogels.

Ondiep en beschut

Een vogeldrinkschaal is bij voorkeur ondiep; er hoeft maar een paar centimeter water in te staan. Vogels hebben daar ruim voldoende aan om een bad te nemen en te drinken. Sterker nog, ze houden helemaal niet van diep water. Als ze de bodem niet goed kunnen zien weten ze immers ook niet of het wel veilig is. Hetzelfde geldt voor de plek waar het badje of de drinkschaal staat; het liefst beschut en in de buurt van struiken waar ze zich snel in kunnen verschuilen wanneer er onraad dreigt. Een badje in de zon midden op het gazon of terras lijkt voor ons misschien heerlijk, voor een vogel is het juist een stressvolle plek.

Schoon en fris

Ververs het water regelmatig, het liefst dagelijks, en borstel de schaal regelmatig schoon. Zo kunnen er geen bacteriën en algen gaan groeien. Gebruik hierbij geen zeep of schoonmaakmiddel want zeepresten maken het verenpak van een vogel lek. Na het badderen smeren onze gevederde vrienden zich in met vet uit een speciale klier onder hun staart. Door het vet over de veren te verspreiden wordt hun verenpakje waterafstotend, isolerend en blijven de veren mooi glad waardoor ze goed kunnen vliegen. Zeep in het badwater lost het vet op en geeft daardoor problemen, dus houdt dat liever uit de buurt. Je gevleugelde tuinvrienden zullen je dankbaar zijn!