tips & inspiratie

Ceratostigma – loodkruid

Ceratostigma of loodkruid is een plant die vooral opvalt door de felblauwe kleur van de bloemen. In combinatie met de mooie felrode herfstkleur van het blad is het een opvallende verschijning in de border of een pot. Er zijn verschillende soorten met kleine verschillen, maar allemaal hebben ze dezelfde mooie kleuren.

Vaste plant

Ceratostigma plumbaginoides is een bodembedekkende vaste plant. Door worteluitlopers verspreid deze soort zich en vormt een mat van stengeltjes waarop de ovale blaadjes staan die rood tot roodpaars kleuren in het najaar. De felblauwe bloemetjes zijn van juli tot oktober te zien. C. plumbaginoides wordt 20-50 cm hoog en staat graag op een beschutte plek.

Heestertje

Een andere veel voorkomende soort is Ceratostigma willmottianum, deze soort is iets groter en wordt daarom tot de heesters gerekend. De bloemkleur en herfstkleur van het blad zijn gelijk, maar C. wilmottianum wordt 50-80 cm hoog en houdt van een zonnige standplaats. De bloei valt eveneens in de periode juli tot oktober.

Winterhard

Deze Ceratostigma soorten zijn winterhard in normale winters. Wel kunnen de stengels deels bevriezen, maar vanuit de wortels zal de plant in het voorjaar weer uitlopen. Omdat de planten wat gevoeliger zijn is een beschut plekje in de zon ideaal. Mulchen met blad, compost of schors helpt ook om de wortels vorstvrij te houden in de winter.
In het voorjaar mag loodkruid afgeknipt worden tot net boven de grond. Daardoor blijft de plant wat lager en compacter. Ook knip je meteen eventuele vorstschade weg. Van ziektes heeft Ceratostigma weinig last, alleen meeldauw is af en toe te vinden op de bladeren.