tips & inspiratie

Lage heggetjes top 5

Met een heggetje langs je oprit, terras of plantvak creëer je structuur in de tuin. Het geeft een heel andere sfeer en kan als deel van het groene geraamte ’s winters kleur en vorm geven. Heggetjes op dit soort plekken wil je vaak laag en smal houden, iets om rekening mee te houden bij de keuze van de plantsoort. Wij zetten 5 toppers op een rij.

Kampioen

De onbetwiste kampioen voor lage heggetjes is en blijft Buxus. Wintergroen, heel strak te snoeien en sterk. Gelukkig zijn de schimmels en rupsen die afgelopen jaren opdoken inmiddels goed te bestrijden. Een mooi strak heggetje van Buxus blijft een lust voor het oog met de goede verzorging.

Imitator

Verschillende soorten Japanse hulst (Ilex crenata) worden veel gebruikt als vervanger van Buxus. Ze zijn zeker de moeite waard als haagplant, maar vergelijk ze niet met Buxus, het is gewoon een heel andere plant. Ilex crenata heeft een wat opener groeiwijze en groeit iets trager. Met deze soorten kun je zeker een heel mooi heggetje maken, reken wel iets meer tijd en budget. Een aanrader is Ilex crenata ‘Golden Gem’ met goudgeel blad.

Goedkoop

De struikkamperfoelie (Lonicera nitida) is een groenblijvend struikje dat je weleens ziet in plantsoenen maar weinig als heg. Toch is het zeer geschikt want deze plant groeit snel en kan heel erg goed tegen snoei. Doordat het een snelgroeiende soort is zijn de jonge plantjes ook niet duur. Het enige nadeel van Lonicera nitida is dat je meerdere keren per jaar moet snoeien om je heg strak te houden, maar dat gaat met deze soort heel gemakkelijk.

Kleurrijk

Liever meer kleur met een bontbladige heg? Dan gaan we voor de Euonymus. Er zijn groenbladige, witbonte en geelbonte Euonymus rassen en alles wat daar tussenin zit. Enkele geschikte soorten zijn de geelbonte ‘Blondy’ en ‘Ovatus Aureus’ of de witbonte ‘Silver Queen’ & ‘Kathy’. De soorten ‘Emerald ‘n’ Gold’ en ‘Emerald Gaiety’ hebben dunne takjes en groeien breeduit, ze zijn daardoor heel geschikt als bodembedekker maar een hegje van deze rassen zul je vaker moeten snoeien.

Bloeiend

Niet wintergroen of superstrak, maar prachtig bloeiend en met een geheel eigen uitstraling: een lavendelheg! Lavendel leent zich prima voor het vormen van een informeel heggetje langs je terras of oprit. Zet de planten wat dichter op elkaar dan normaal in de border, op zo’n 20 cm afstand. Snoei ze ieder jaar als ‘heg’ door de bovenkant en zijkanten flink terug te knippen. Laat alleen een heggetje van 10*10 cm staan. In hetzelfde jaar groeit dit haagje weer uit tot een rijkbloeiende strook lavendel. Evt. kun je na de bloei de boel opschonen en wat bijknippen, maar verder heb je nauwelijks snoeiwerk.