tips & inspiratie

Thee van zevenblad

Zevenblad is misschien wel de minst geliefde plant onder tuiniers. De karakteristieke zevendelige bladeren woekeren welig en het is alleen aan de doorzetters voorbehouden om een overwoekerde border weer zevenbladvrij te krijgen. Toch heeft zelfs deze verguisde plant zijn positieve kanten.

Tegen de jicht

Zevenblad is eetbaar en er zijn verschillende recepten voor te vinden. Zo kun je het eten als sla, koken als spinazie, er pesto van maken of gedroogd zevenblad als smaakmaker gebruiken. In alle gevallen wordt aangeraden het jonge blad te gebruiken, dit is malser en smaakt beter dan ouder blad. Zevenblad werd volgens de overlevering door de Romeinen gegeten en bevat veel vitaminen en voedingsstoffen, het doet wat dat betreft niet onder voor ‘echte’ groente. Ook word een geneeskrachtige werking toegeschreven aan zevenblad, het zou helpen tegen jicht en reuma doordat het de nieren stimuleert en het bloed ontzuurt. In het Duits heet de plant zelfs Gichtkraut, wat jichtkruid betekent.

Genieten van het wieden

Geef toe, het klinkt wel aanlokkelijk toch: onkruid wieden en tegelijk van een lekker kopje thee genieten?
Zo makkelijk als het lijkt is het eigenlijk ook. Pluk de jonge blaadjes van het zevenblad. Knip of hak het blad vrij grof en laat het tien minuten trekken in kokend water. Gebruik 1 deciliter water per 5 gram zevenblad. Zeef de thee, voeg honing toe naar smaak en geniet van je zelf gekweekte thee.
Hoe meer theepauzes je neemt hoe beter want het zevenblad groeit snel terug en met veel plukken houdt je de plant jong en mals. Het helpt ook nog eens om het woekeren te verminderen, dus plukken maar!