tips & inspiratie

Witte bloemen naast het terras

Lekker genieten van je terras of balkon op een zwoele zomeravond. Dat lukt nog beter als je planten met witte bloemen en licht blad kiest voor de borders en potten naast/op je terras. Waarom is dat?

Beter te zien

De reden is even simpel als doeltreffend; witte bloemen vallen in de schemering veel beter op. Alles is wat minder duidelijk zichtbaar als het langzaam donker begint te worden, maar onze ogen zien een witte bloem veel beter dan donkerdere kleuren.

Weerkaatsing

Witte oppervlakten weerkaatsen alle kleuren licht die erop vallen. Hierdoor wordt meer licht weerkaatst vanaf een witte bloem dan vanaf een blauwe of rode bloem. Ook voor creme, witbonte en heel lichtgele oppervlakken (zoals bladeren) geldt dat ze meer licht weerkaatsen. Nog belangrijker is hoe ons oog is opgebouwd. In een oog zitten twee typen sensoren, staafje en kegeltjes. De staafjes zijn heel erg gevoelig voor licht en beweging, maar nemen geen kleur waar en zijn niet erg precies. De kegeltjes zijn veel minder gevoelig voor licht, zorgen dat we rood, geel en blauw kunnen onderscheiden en helpen ons een scherp beeld te krijgen. In de schemering zijn vooral de staafjes actief, omdat er te weinig licht is voor de kegeltjes. Je ziet dan eigenlijk (deels) zwart-wit en minder scherp, waardoor wit tegen een achtergrond van donkerdere kleuren meer opvalt.

Do & don’t

Nu lekker praktisch aan de slag; we gaan witbloeiende planten uitkiezen voor het terras. Wij helpen je alvast een stukje op weg.
De Hibiscus is een erg mooie struik die bloeit in de zomer en heeft grote bloemen. Dat lijkt perfect, maar helaas vouwen de bloemen zich ’s avonds dicht. Hibiscus planten we dus op een plekje waar we er overdag van genieten en niet naast het terras waar we ’s avonds zitten. Daar planten we liever een Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) die weinig ruimte nodig heeft. Deze klimplant heeft niet alleen mooie witte bloemetjes, maar ook een heerlijke geur, dat is dus dubbel genieten!