tips & inspiratie

Zomersnoei bij lavendel

Er zijn twee redenen om lavendel na de bloei te snoeien. De eerste is dat de plant er de komende maanden mooier uitziet na het snoeien. De andere reden is dat je de struik stimuleert om nieuwe scheuten te maken, hierop kun je volgend voorjaar terugsnoeien en zo is een mooie compacte plant verzekerd.

Energie van zaad naar blad

Door de uitgebloeide bloemen weg te knippen gaat de lavendel geen energie steken in het produceren van zaad. Deze energie gaat in plaats daarvan naar nieuw blad en twijgjes. Om zoveel mogelijk energie te besparen snoei je direct nadat het laatste bloemetje uitgebloeid is, wachten tot de bloemen of stengels bruin worden hoeft niet. De afgeknipte bloemhoofdjes kun je prima drogen in huis, ze verspreiden nog wekenlang een fijne lavendelgeur.

Tot boven een knoop

Knip met een scherpe (snoei)schaar de bloemstengels weg tot net boven een knoop. Op deze knopen zitten ook de bladeren en vaak zie je ook al jonge knoppen uitlopen in de bladoksels. Knip na de bloei alle bloemstengels en lange uitlopers weg zodat je lavendelstruik weer vorm krijgt. Na een paar weken zie je weer volop uitlopers en kun je komende winter genieten van een mooie zilveren bol lavendel.

Niet te laag

De hoofdsnoei van lavendel vindt in het voorjaar plaats. De zomersnoei hoeft dus niet zo rigoureus te gebeuren. Lavendel is een bladhoudende heester en slaat maar weinig energie op in de wortels. Daarom is het belangrijk dat de plant genoeg blad houdt om de wintermaanden door te komen, ook is de kans op vorstschade dan minder. Snoei lavendel zeker nooit zover terug dat er geen blad of uitlopers meer te zien zijn op de stengel; altijd zo knippen dat de onderste bladeren en uitlopers blijven zitten.