tips & inspiratie

Dikke takken snoeien in 3 stappen

Heb je een boom met dikke takken die eigenlijk gesnoeid moet worden? Dat kan zonder problemen als je deze klus goed voorbereid.
Houdt rekening met het moment van snoeien, de soort boom en hoe je de tak weg zaagt.

Wanneer snoeien

Het tijdstip van snoeien wordt vooral bepaald door de soort boom. Vanaf eind juni tot eind september kun je eigenlijk alle bomen snoeien, tenzij het een hele droge en zonnige periode is. De rest van het jaar is het vooral opletten met de Esdoorn, Berk, Haagbeuk en Walnoot (zogenoemde ABC-bomen). Deze kunnen vooral in het vroege voorjaar heel sterk gaan bloeden na snoeien. Ook Prunus soorten snoeien we niet buiten deze periode, dit zijn bijvoorbeeld pruimen, kersen, abrikoos en sierkers. Deze bomen zijn gevoelig voor de loodglansschimmel die de boom kan besmetten via een snoeiwond. In augustus/september is deze schimmel het minst actief en daarom is dit de beste periode om Prunus te snoeien.

Hoe dik is de tak?

Takken tot 1/3 van de stam diameter kun je meestal zonder problemen wegsnoeien. In totaal kun je 1/4 van de kroon van een boom wegsnoeien. Worden de takken dikker of wil je meer dan 1/4 van de kroon wegsnoeien, dan bestaat de kans dat een boom heftig reageert op de snoei. Een wond kan dan lang nodig hebben om te herstellen. De boom kan heel veel waterloten (sprieterige takken) gaan maken het volgende jaar, of juist een tijdlang heel slecht groeien. Probeer dus tijdig te snoeien wanneer je ziet dat een tak later problemen kan geven en doseer het snoeien door jaarlijks een deel van het snoeiwerk uit te voeren.

In drie stappen zagen

Bij het wegzagen van een dikke tak houdt je onderstaande stappen aan. Dit voorkomt dat er beschadigingen aan de bast ontstaan. Hoe netter de snoeiwond, hoe sneller de boom zal herstellen.
Echt grote en zware takken moet je altijd in meerdere gedeelten wegzagen. Houdt de laatste 1,5-2 meter vanaf de stam zeker onderstaande werkwijze aan. Als de bast uitscheurt kunnen er anders hele lange repen meegetrokken worden met lelijke wonden tot gevolg.

  • Maak allereerst een inkeping vanaf de onderzijde van de tak. Zaag de tak tot 1/3 in. Doe dit op 15-30 cm vanaf de plek waar je de tak daadwerkelijk wilt afzagen. Zo voorkom je dat de tak -in zijn val- een groot stuk bast van de stam afscheurt.
  • Zaag vervolgens van de bovenkant de tak door. Deze zaagsnede maak je 5-10 centimeter verder van de stam. Hiermee verwijder je het grootste deel van de tak.
  • Als laatste zagen we de stomp weg met een mooie gladde zaagsnede. Deze vormt de wond dus besteed hier de meeste zorg aan. Het zagen doen we op de plek waar de verdikking vanuit de stam eindigt; door deze ‘takkrans’ te laten zitten zorgen we dat de wond zo snel mogelijk dichtgroeit.