tips & inspiratie

Upgrade een pot

Een simpele terracotta pot kun je in een handomdraai een stoere uitstraling geven. Leuk om te doen en met weinig budget maak je zo een unieke terrasaankleding. Deze upgrade is ook heel handig als je meerdere modellen terracotta potten hebt. Je geeft ze met dit nieuwe jasje allemaal dezelfde uitstraling; net alsof je ze speciaal samen hebt uitgezocht!

Benodigdheden

  • Terracotta potten in verschillende maten en vormen
  • Natuurlijk uitziend, dik touw; je hebt maar korte lengtes nodig (2-3x rondom de pot)
  • Stukje wikkeldraad en evt. lijm

Aan de slag

Zet een pot op de kop en wikkel het touw een aantal keer rond de rand tot deze bedekt is.
Knip het touw zo af dat begin en eind elkaar een stukje overlappen.
Schuif het touw voorzichtig naar de smallere kant van de pot. Zet de losse uiteinden vast door op deze plaats het wikkeldraad om het touw te wikkelen en stevig vast te draaien. Zorg er hierbij voor dat alle wikkelingen plat naast elkaar blijven liggen en trek het touw heel iets strakker aan.
Druk nu het touw weer naar beneden, om de rand. Als je een beetje handigheid in dit klusje hebt zit het misschien al zo vastgeklemd dat het vanzelf blijft zitten, zo niet kun je wat lijm op de rand smeren voor je het touw vastdrukt.

Tip: begin met een klein potje om te oefenen, dit werkt het makkelijkst.

Variatie

Maak een schuilplaats voor lieveheersbeestjes en oorwurmen door een potje met hooi en stro te vullen. Neem een takje (iets korter dan de bodem van je pot) en maak in het midden een stuk wikkeldraad vast. Steek dit ondersteboven door het hooi en het gat onderin de pot. De pot blijft nu hangen aan het takje en het hooi kan er ook niet uitvallen. Hang je insectenhotel op een beschutte plek in een boom of struik. Verstopt tussen blad en twijgen kunnen de nieuwe bewoners er het makkelijkst bij en zijn ze veiliger voor vogels. Zo lok je deze natuurlijke luizenbestrijders naar je tuin.