tips & inspiratie

Verschillende soorten leibomen

Leilindes zijn veruit de meest bekende leibomen en vroeger was de linde ook de meest gebruikte soort voor leibomen. Tegenwoordig zijn er ook tal van andere boomsoorten in leivorm verkrijgbaar. Weet jij welke soort je in de tuin hebt staan en wat de verschillen zijn? Wij zetten de 3 meest voorkomende soorten op een rij.

Plataan

De plataan in onze tuinen en straten stamt uit Engeland, het is een kruising tussen twee andere soorten en voor deze ene boom worden twee namen door elkaar gebruikt: Platanus x acerifolia en Platanus x hispanica. Kenmerkend voor de plataan zijn het hele grote 3 tot 5 lobbige blad (12-25 cm diameter) en de afschilferende bast. Het kan een hele grote boom worden, maar de plataan verdraagt snoei ontzettend goed. Ook verharding is geen probleem, alleen kunnen oppervlakkige wortels wel de bestrating opdrukken. De groeikracht van de plataan is gigantisch, jonge takken kunnen in een groeiseizoen tot wel vier meter lang worden. Een ideale boom als je snel schaduw wilt hebben, met jaarlijks snoeien is de grootte prima in de hand te houden.

Linde

Er zijn heel veel verschillende soorten en rassen lindes, waarvan de meesten goed als leiboom gesnoeid kunnen worden. Tilia is de Latijnse naam voor de lindes. Het blad is 5-15 cm afhankelijk van de lindesoort en ongelijk hartvormig. Tijdens de bloei in de zomermaanden verspreiden de bloemen een heerlijke zoete geur en biedt een linde voedsel aan heel veel bijen en insecten. Sommige lindesoorten zijn helaas ook gevoelig voor luis, die ervoor zorgt dat plakkerige honingdauw neerdruppelt onder de boom. Kies voor langs een terras of oprit daarom een soort met behaard blad, bijvoorbeeld Tilia tomentosa, hier houden luizen niet van. Verharding wordt overigens goed verdragen. Lindes kun je als etage-leiboom snoeien, maar voor een scherm (haagvorm op een stam) die je met de heggenschaar snoeit is de linde ook geschikt.

Haagbeuk

De Carpinus betulus of haagbeuk heeft het kleinste blad van deze drie soorten. Het is 5-10 cm lang, lichtgroen en eivormig met een fijn gekartelde buitenrand. Deze soort groeit snel genoeg om een dicht scherm te vormen binnen enkele jaren, maar kan met één a twee snoeibeurten per jaar heel strak in vorm gehouden worden. Een schermvorm is de meest gebruikte toepassing voor de Carpinus en een gemakkelijke keuze qua onderhoud. De herfstkleur van het blad is goudgeel. Haagbeuk groeit meestal zonder enig probleem op uiteenlopende plaatsen, alleen bestrating kan soms opgedrukt worden door de wortels.