tips & inspiratie

Maak je eigen herfstboeket

In de herfstmaanden kun je met wat sprokkelwerk en creativiteit een heel verrassend boeket samenstellen. In tegenstelling tot de meeste boeketten kun je deze gewoon buiten neerzetten in de kou. Maar binnen kan natuurlijk ook en dan hoef je misschien niet eens water te geven terwijl het wekenlang goed blijft. Ideaal toch?

Benodigdheden

  • Kastanjes, eikels, walnoten of andere mooie herfstvruchten
  • Lange satéprikkers, dunne stokjes of dik bloemistendraad
  • Herfstblad, bijvoorbeeld takken (geverfd) eikenblad
  • Vaas
  • Prikpen of accuboor met klein boortje
  • Evt. hortensiabloemen of chrysanten

Je kunt takken met eikenblad knippen voordat het blad van de boom valt, het blijft dan na het drogen aan de takjes zitten. Ook het blad van de Photinia met de mooie scharlakenrode herfstkleur is goed te gebruiken. Of wat dacht je van het hergebruiken van het groen uit een boeket? Vaak blijft dat veel langer goed dan de bloemen. Even opnieuw schuin afsnijden en het kan zomaar nóg een week of zelfs langer mee!

Werkwijze

Prik of boor kleine gaatjes in de onderkant van een aantal kastanjes, eikels etc. Duw deze vervolgens vast op een stokje/draad van 20-40 cm lang, afhankelijk van hoe hoog je vaas is. In de vaas zet je een flinke toef blad. Vervolgens steek je hier de walnoten of kastanjes tussen. Als je een droogboeket wilt maken neem je eikenblad (in verschillende kleuren te koop of groen zelf te knippen) en combineer je dit met kastanjes, eikels en noten. Eventueel kun je hier nog een paar mooie hortensia’s tussen zetten. Zo’n boeket blijft wekenlang goed, zowel binnen als buiten. Met vers blad kun je natuurlijk ook combineren met chrysanten en bessentakken (let op, want deze hebben wel water nodig). De zelfgemaakte prikkers kun je op die manier telkens hergebruiken wanneer je verse boeket minder mooi wordt.

Hoe is jouw herfstboeket geworden? We zijn benieuwd!
Deel je een foto met ons op Facebook of Twitter?