tips & inspiratie

Nestkasten schoonmaken

Wanneer de nestkasten in je tuin in het voorjaar en de zomer bewoond zijn geweest is het verstandig ze in het najaar schoon te maken. Je maakt ze daarmee klaar voor het volgende broedseizoen, maar ook voor vogels die in de koude wintermaanden een beschutte schuilplek zoeken.Controleer jouw nestkasten in oktober of november allemaal, want misschien is er wel een nestje gemaakt zonder dat je het in de gaten had.

Parasieten verwijderen

Vogelsoorten zoals mezen en boomkruipers zoeken bij strenge vorst graag beschutting in een een nestkast. Dan is het wel lekker als de nestkast schoon is en vrij van parasieten. Maak de nestkast daarom goed schoon met een stoffer en giet kokend water in de naden. Zeep of chemicaliën zijn niet nodig, kokend water is voldoende om van luizen en vlooien af te komen. Laat de nestkast na het schoonmaken goed drogen en hang hem daarna terug.

Leeg laten

De nestkast kun je gewoon leeg laten, want voor de vogels die erin overwinteren is nestmateriaal niet nodig. Daarnaast kunnen parasieten moeilijker overleven in een lege nestkast. Dat zorgt er weer voor dat de jongen volgend jaar een grotere overlevingskans hebben. Gewoon leeg laten na het schoonmaken dus. En als je toch iets extra’s wilt doen voor de vogels hang dan een nestkast extra op; voor een andere soort bijvoorbeeld. Of hang enkele nestkasten gezellig bij elkaar voor een kolonie sociale vogels zoals huismussen.