tips & inspiratie

Vuurdoorn: bloem, bes & wintergroen!

De Pyracantha (Nederlandse naam vuurdoorn) is een struik met lange takken die je tuin veel kleur geeft. Een vuurdoorn heeft maar weinig ruimte nodig en groeit prima tegen een kale muur, schutting of rek.

In mei/juni zit de plant vol met prachtige cremé-witte bloemschermen die in de herfst worden gevolgd door massa’s felgekleurde bessen. In de winter is deze veelzijdige heester ook nog eens wintergroen. Eigenlijk een alleskunner die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken!

Geel, oranje of rood

Er zijn verschillende rassen van de vuurdoorn die vooral van elkaar verschillen door de kleur van de bessen. Veel voorkomend zijn ‘Soleil d’Or’ met knalgele bessen, de bessen van ‘Red Column’ zijn felrood, ‘Orange Charmer’ heeft oranjerode bessen en bij ‘Orange Glow’ zijn ze oranje. Alle soorten groeien goed en hebben weinig last van ziektes. Een volwassen vuurdoorn kan ook op een drogere plek prima groeien, maar geef jonge planten de eerste jaren wel extra water bij droogte anders kunnen de bessen uitdrogen.

Perfect voor vogels

Er zit een klein nadeel (of in sommige gevallen een voordeel) aan de Pyracantha; de struik heeft namelijk doorns. Dat is bij het snoeien even oppassen, maar zorgt er wel voor dat vogels graag een veilig nestje bouwen in de struik. Ook een inbreker zal niet graag langs een vuurdoorn tegen de regenpijp opklimmen. Het snoeien valt overigens reuze mee, dat kan gewoon met een heggenschaar. Zo houdt je de vuurdoorn mooi smal tegen een muur of als haag. Een geveltuintje van 20 cm diep is al genoeg om een vuurdoorn tegen de muur te laten groeien. Vogels maken niet alleen graag een nestje in de vuurdoorn, ook de bessen eten ze, maar wel pas laat in het najaar als ze goed rijp zijn en wij er eerst van hebben genoten.